El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar que dijous que ve registraran al Congrés la seva proposta de crear una «comissió de diàleg, avaluació i modernització de l'Estat autonòmic» que serveixi per desbloquejar la crisi territorial de Catalunya.

Sánchez tenia previst informar, entre ahir i avui, al president Rajoy i a partir de dijous parlarà amb els líders de la resta de partits amb representació parlamentària, va explicar en roda de premsa en Ferraz, on ahir es va reunir el plenari de l'Executiva Federal per posar en marxa el camí traçat en la Declaració de Barcelona. La direcció del PSOE, en una reunió monogràfica sobre Catalunya, va convenir que «sense la llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc», per la qual cosa Sánchez va fer una crida a totes les forces a un «gran diàleg constructiu».

Per la seva part, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va celebrar les mesures anunciades pel líder del PSOE, unes iniciatives de les quals els socialistes catalans se senten «copartícips» i que són una «via de solució» al conflicte, va afirmar Illa.

En canvi, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va recordar que a l'inici de la legislatura ja van presentar «una iniciativa» similar però llavors els socialistes van votar-hi en contra. Amb tot, va dir que participarien en la proposta per defensar l'1-O.