El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), amb un potencial de recaptació de 42.000 milions, està «preparada» per aplicar el resultat del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, «sigui quina sigui la voluntat» que manifestin aquell dia els catalans. En roda de premsa per presentar la nova etapa de l'ATC, que ahir va assumir la gestió plena dels principals impostos cedits per l'Estat i ha culminat així el seu sostre competencial, el president es va referir d'aquesta forma a l'evolució de l'ATC, embrió de la futura Hisenda catalana que desitja el Govern.

Preguntat per si l'ATC estarà preparada el 2 d'octubre, l'endemà del referèndum, per assumir tots els impostos estatals, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es va limitar a comentar que l'ATC «s'adaptarà als reptes que comporti el futur», i va insistir que «passi el que passi l'1 d'octubre» hi haurà «voluntat de diàleg» amb l'Estat espanyol.

També des d'aquest mes de setembre l'ATC es farà càrrec de la recaptació executiva dels impostos propis i cedits, és a dir, del cobrament d'impagaments, funció encarregada fins ara a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), que també s'encarregava del cobrament de les multes pendents del Servei Català de Trànsit.

«L'ATC té un potencial de recaptació d'uns 42.000 milions d'euros, la qual cosa multiplica per 15 la recaptació efectiva d'aquest any i per 34 la que vam fer el 2015, abans de l'inici del desplegament», va assegurar Junqueras, que va dir que l'ATC és un ens «homologable a les millors agències europees». Aquests 42.000 milions d'euros són el resultat de restar a la pressió fiscal total de Catalunya, estimada en uns 75.000 milions, les cotitzacions socials dels catalans i els impostos locals, segons van precisar fonts del Departament d'Economia.

«Crec que avui posem les estructures necessàries perquè Catalunya estigui preparada per fer possible la voluntat que expressin els catalans en el referèndum de l'1 d'octubre», va afegir Puigdemont, que va centrar el seu discurs en el desenvolupament de l'ATC i va evitar respondre a diverses preguntes sobre l'aprovació, prevista per als pròxims dies, de la llei del referèndum i de la transitorietat, tot i que al matí el conseller Jordi Turull, va assegurar que el Govern «en ple» signarà el decret de convocatòria del referèndum.

La principal novetat de l'ATC

La principal novetat de la nova etapa de l'ATC és que assumeix el control dels principals impostos cedits per l'Estat com el de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i el de Successions i Donacions, que liquidaven fins ara els registradors de la propietat. Encara que la Generalitat va assumir aquestes funcions oficialment l'1 de setembre, l'atenció al públic començava ahir, amb 32 oficines habilitades a tot Catalunya, 19 d'elles pròpies de l'ATC (les quatre delegacions provincials de l'ATC i 15 oficines més) i 13 més compartides amb ens locals.

D'una altra banda, l'ATC centralitzarà a partir del mes d'octubre vinent el pagament a l'Estat dels impostos estatals que corresponen a tot el sector públic català, és a dir, a la mateixa Generalitat i a unes 180 empreses públiques catalanes, equivalents a uns 2.500 milions. Durant la roda de premsa, el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, va ressaltar que l'ATC ha passat de 321 treballadors el 2015 a 700 actualment, que seran uns 800 al desembre.

Junqueras va titllar l'evolució de l'ATC en aquests anys d'«èxit colossal», perquè l'agència està preparada «per ser la peça clau del sistema fiscal» català, mentre que Puigdemont va titllar la culminació del desplegament competencial i territorial de les ATC de «gran dia». Davant els que «auguraven la catàstrofe», s'ha aconseguit una transició «amb seguretat jurídica i tecnològica» en temps «rècord», va reblar Puigdemont.

Durant aquest procés, l'ATC ha assumit com a interins 220 persones que abans treballaven per als registradors de la propietat.

Avís del Ministeri d'Hisenda

En paral·lel, segons els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), l'ATC necessitaria ampliar la seva plantilla en més de 4.000 nous efectius per assumir les competències dels tributs estatals. Per la seva part, el Ministeri d'Hisenda va recordar a les empreses que els impostos que no se li paguin a ella poden comportar responsabilitats penals. A més, va afegir que les comunitats tenen la potestat de cobrar els seus impostos i els cedits per l'Estat però la resta s'han de pagar a la Hisenda espanyola. En cas contrari consten com a impagats, tot i que s'hagin pagat davant d'una altra administració. Així, en el cas dels impostos que correspon gestionar a l'Estat, es podrien iniciar procediments de comprovació, liquidar el deute tributari i imposar sancions.