Ripoll posarà a l'abast dels veïns una eina per denunciar qualsevol indici o actitud sospitosa que pugui estar vinculada a la radicalització gihadista o a la delinqüència. L'alcalde de la població, Jordi Munell, va afirmar que l'objectiu és que la ciutadania pugui posar en coneixement dels cossos de seguretat «qualsevol tipus d'informació» que pugui «ajudar a quadrar» una possible investigació. «Posarem fàcil enviar aquests comunicats i que siguin els professionals de la convivència i la seguretat els que determinin si és informació que té importància o no», va explicar. Ahir, el conseller d'Interior va presidir una Junta Local de Seguretat extraordinària. Joaquim Forn es va comprometre a millorar els plans de detecció de radicalització i reforçar la formació que reben les policies locals.

La Junta Local de Seguretat extraordinària va servir per analitzar la resposta als atemptats i detectar punts a millorar. L'alcalde va detallat que van posar sobre la taula dues necessitats: d'una banda la necessitat que les informacions vinculades a intel·ligència i a investigació arribin també a les policies locals i, de l'altra, fixar algun mecanisme perquè la ciutadania pugui comunicar de forma senzilla qualsevol actitud sospitosa que detecti. «Hem analitzat la successió de fets i hem detallat que un poble com el nostre, petit, també necessita formar part de les eines que s'articulin a nivell de país i que arribin als cossos policials locals per poder fer front a aquesta situació, que no havíem detectat en altres juntes que havíem fet», va detallar Munell. De fet, a partir d'ara les Juntes Locals de Seguretat incorporaran un punt destinat a la detecció de la radicalització.

Per la seva part, el conseller d'Interior Joaquim Forn va ressaltar que el Govern fa 2 anys que va establir plans de detecció de la radicalització però han comprovat que «poden millorar». Per això, va destacar que treballaran de forma transversal amb altres Departaments (com Ensenyament amb qui ja tenen fixada una reunió per a la setmana que ve) per establir com es pot millorar l'eficiència.

Forn va recordar que aquests atemptats han posat en evidència un canvi en el perfil dels terroristes, que s'han radicalitzat lluny dels focus que fins ara tenien sota supervisió com són Internet, els centres de culte, les escoles o les presons. Per això, va afirmar que s'han de buscar nous mecanismes treballats de tots els àmbits. «Fins ara ens han funcionat bé però no podem ser conformistes, hem de recórrer aquest tram de millora», va exposar Forn.

Entre les millores a fer hi ha la relació amb les policies locals. Forn va exposar que la coordinació sempre ha estat bona però que cal buscar fórmules perquè la informació flueixi més, tant de baix cap a dalt com al revés. En aquest sentit, va destacar que es tornarà a fer formació a les policies locals vinculada a la radicalització.

Qualsevol informació sospitosa

A més, també estudien com fomentar la transmissió d'informació entre la ciutadania i les policies. En aquest sentit, Munell va explicar que crearan una mena de bústia d'avisos perquè els veïns puguin posar en coneixement de la policia local, de forma ràpida i senzilla, qualsevol informació sospitosa que tinguin. Des d'un cotxe abandonat des de fa dies fins a, per exemple, el robatori d'una bombona de butà. «Potser un sol cas no vol dir res però tota la informació, en mans dels investigadors, pot servir per quadrar casos», va detallar el batlle.

Responent a preguntes dels periodistes sobre una possible cèl·lula gihadista activa a Europa, Forn va assegurar que és una informació que «no té contrastada» i, en tot cas, formaria part de les línies d'investigació dels Mossos.