Només ERC es va despenjar ahir del diàleg sobre el model territorial que proposa el PSOE, mentre la resta de les forces al Congrés, inclòs el PDeCAT, estan disposades a tenir-lo, encara que amb més o menys reserves, com van mostrar els seus portaveus al començament del curs parlamentari. Al Senat, els grups van reclamar protagonisme en tot el que tingui relació amb avaluar i modernitzar l'Estat autonòmic.

ERC i PDeCAT van coincidir a assenyalar que la proposta de Sánchez arriba tard i van advertir que continuaran amb el procés. Amb tot, des del PDeCAT hi ha disposició a dialogar sempre que els seus representants segueixin estant «en les institucions de l'Estat», com va apuntar el portaveu Carles Campuzano. El seu partit, va dir, vol estar en «qualsevol espai polític» que analitzi la «qüestió catalana». Amb tot, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, va dir que prefereixen seguir per la «drecera» que han pres després de tantes «negatives» del Govern central i els partits d'àmbit estatal, els quals sempre han tractat de «dinamitar» el procés català.

Des del PP, José Antonio Bermúdez de Castro va subratllar la necessitat que el diàleg sobre el model territorial vagi també unit al relatiu a la reforma del model del finançament autonòmic i la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, creu que una comissió no substitueix, en cap cas, la «veu» dels ciutadans en un referèndum «pactat i amb garanties». El portaveu del PNB, Aitor Esteban, va admetre el seu escepticisme davant la utilitat de la comissió.