El Parlament de Catalunya engegarà avui el compte enrere cap a l'1-O. Els grups independentistes, JxSí i la CUP, tenen previst debatre i aprovar les dues grans lleis de desconnexió que haurien de donar empara legal a la celebració del referèndum i a la independència efectiva en cas que guanyi el «sí» el proper 1 d'octubre. Si les previsions no canvien, tant la llei del referèndum com la de transitorietat s'acabaran aprovant avui, van explicar fonts parlamentàries.

La cambra catalana serà, des de primera hora del matí, l'escenari del primer episodi del xoc real de trens entre el Govern i l'Estat. Tal i com van apuntar fonts independentistes, la Mesa del Parlament admetrà a tràmit avui la llei del referèndum, registrada per JxSí i la CUP. El tràmit obrirà un breu període d'esmenes que permetrà que l'oposició puguin fer aportacions o correccions. Tot i això, només es preveu que CSQP esmeni la llei de l'1-O, donat que la resta de grups han manifestat estar obertament en contra de la totalitat de les lleis de desconnexió i no tenen previst participar de cap intent de transacció en l'articulat.

JxSí i la CUP tenen previst aturar en un moment determinat la sessió per demanar la inclusió d'un nou punt a l'ordre del dia per debatre i aprovar la llei del referèndum, apel·lant a l'article 81.3 del reglament que dicta que «l'ordre del dia del ple pot ésser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels membres del Parlament». Aleshores, després que la Mesa fixi en quin moment se substanciarà el punt, els grups debatran i votaran la llei de l'1-O.

JxSí i la CUP votaran a favor de la llei i falta saber què faran els diputats de CSQP, tenint en compte que els diputats de Podem Catalunya ja han anunciat que s'abstindran. Així, el grup parlamentari molt probablement s'acabarà dividint amb dos vots diferenciats. Cs, PPC i PSC abandonaran l'hemicicle quan s'hagi de votar la llei.

L'activitat al Parlament s'allargarà en els pròxims dies tenint en compte que JxSí i la CUP han demanat la convocatòria d'un ple extraordinari per divendres de «valoració de l'acció política de govern actual i previsions».

Signatura de tot el Govern

Immediatament després de l'aprovació i publicació oficial de la llei, el Govern té previst reunir-se amb caràcter extraordinari i urgent per signar i avalar de manera col·legiada el decret de convocatòria del referèndum per a l'1-O. Molt probablement, el curs dels esdeveniments i la necessitat d'actuar ràpid faci que el president, Carles Puigdemont, es reuneixi amb el Consell Executiu al mateix Parlament i no es traslladi fins al Palau de la Generalitat.

D'igual manera, està previst que el ple que comença avui debati i aprovi la llei de transitorietat, que és la norma que entraria en vigor només en cas que el «sí» guanyés al referèndum de l'1-O.

Tres reaccions de l'Estat

Malgrat que el president espanyol, Mariano Rajoy, es limita a dir que la seva resposta a la convocatòria de l'1-O serà «proporcional, intel·ligent, tranquil·la i ferma» ja han transcendit detalls de les primeres reaccions. El seu executiu preveu fer tres actuacions al Constitucional en les hores -o dies- immediatament posteriors a l'aprovació de la Llei del referèndum. Les dues primeres previsiblement adoptaran forma d'incident d'execució de sentència contra l'admissió a tràmit de la Llei per part de la Mesa i contra l'aprovació per part del ple del Parlament. La tercera actuació és un recurs d'inconstitucionalitat nou contra el decret de convocatòria del referèndum. En tots tres casos, demanarà la suspensió de les normes, i cal veure si fa un pas més i hi inclou per primer cop la petició de suspensió de càrrecs públics.

En principi, els magistrats del TC s'inclinen més per mantenir la línia seguida fins ara, és la suspensió i l'advertiment, deixant en mans de la Fiscalia l'exercici de possibles accions penals.

Apuntaran a Puigdemont

Sigui com sigui s'apunta a la possibilitat que el recurs contra la convocatòria es dirigeixi directament contra Puigdemont, com a màxim responsable del Govern, independentment del nombre de signatures «solidàries» que incorpori el document. L'executiu de Rajoy insinua aquesta línia adduint que l'Estatut l'assenyala com a màxim responsable de l'administració catalana i del seu Govern, i que per tant, més enllà que el decret estigui signat també per altres persones, és ell qui haurà de respondre per aqueta decisió.

Govern espanyol i TC, preparats

Tots els membres del Govern espanyol estan avisats de la possibilitat que avui mateix siguin convocats a un Consell de Ministres extraordinari per autoritzar el president Rajoy, a impugnar davant el Tribunal Constitucional les decisions que es prenguin des del Parlament de Catalunya o el Govern de la Generalitat. De fet, els magistrats del Constitucional estaran reunits des de les deu del matí en un ple ordinari l'ordre del dia del qual no porta assumptes rellevants relacionats amb Catalunya, però són conscients que el guió previst es pot veure alterat en qualsevol moment.