El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va donar ahir el seu suport «sense fissures» al cap del Govern, Mariano Rajoy, davant les decisions que adopti enfront dels independentistes catalans i, en concret, que presenti un recurs immediat al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei del referèndum.

Rivera va exposar personalment a Rajoy aquest suport a la reunió d'una mica més d'una hora que tots dos van mantenir ahir al matí al Palau de la Moncloa. En declaracions posteriors als periodistes a l'acte d'obertura de l'any judicial, el líder de Ciutadans va informar d'aquest suport que va traslladar personalment al president del Govern i que va demanar a Rajoy que l'Executiu actuï. Va defensar que aquesta actuació es faci «amb proporcionalitat» i va instar a evitar un altre 9-N, quan creu que hi va haver un «buit» i no van actuar ni la Fiscalia ni el Govern per impedir que s'obrissin els col·legis i s'usessin diners públics.

«És un exemple del que no cal fer. Confio que aquesta vegada el Govern no ho faci de la mateixa manera», va subratllar abans d'explicar que ja se sap el que passarà aquesta setmana al parlament amb l'aprovació de la llei del referèndum. Es tracta, va explicar, d'un acte il·legal que no va només contra la Constitució, sinó també contra l'Estatut de Catalunya.

Per això va traslladar també a Rajoy el seu suport perquè recorri aquesta iniciativa de forma immediata davant el Tribunal Constitucional. Fonts de Ciutadans van informar que, a la reunió amb Rajoy, Rivera li va sol·licitar que es mantinguin els mecanismes de coordinació i informació sobre els passos que s'hagin de donar en funció dels fets que passin a Catalunya en els pròxims dies.

Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar als catalans que l'1 d'octubre no participin del «simulacre» de referèndum. En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press i preguntat per si l'Estat hauria de retirar les urnes, Sánchez es va limitar a dir que el que el Govern central ha de fer és «garantir la legalitat». A la pregunta de què li sembla que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, estigui disposada a posar a disposició del referèndum dependències municipals, Sánchez es va dirigir a la regidora per dir-li que no es pot estar «amunt i avall, fora i endins, amb els que se'n volen anar i amb els que es volen quedar». En política com en la vida, va dir Sánchez, «cal saber on s'està» sobretot en moments «transcendentals».

El que sí va trobar a faltar Sánchez en aquest debat és que no es parli del «cost del no diàleg» entre Catalunya i el Govern d'Espanya i va assegurar que es tracta d'un cost «d'enorme transcendència». «No només es tracta d'un cost econòmic també és emocional i sentimental», va voler precisar.

En canvi, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que el referèndum és «una manifestació política legítima» que «s'ha de poder celebrar en democràcia». En declaracions a Radiocable, Iglesias va respondre així en ser preguntat per les declaracions de l'alcaldessa de Barcelona.

«Máxim respecte a la decisió que prengui l'Ajuntament», va assegurar Iglesias qui, a continuació, va assenyalar que comparteix amb Colau que l'1 d'octubre és «una manifestació política legítima». El líder de Podem tambe va voler afegir que les manifestacions polítiques «poden tenir moltes expressions» i que no considera «un escàndol» que, en aquest cas, «hi hagi urnes i la gent pugui votar», va sentenciar.