El Tribunal de Comptes cita 11 càrrecs del Govern el 25 de setembre perquè paguin una fiança de 5 milions pel 9-N

Puigdemont denuncia el «salt qualitatiu» en l'estratègia de l'Estat per «fomentar la por» però veu inevitable l'1-O

06.09.2017 | 08:45
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, ahir en roda de premsa.

El Tribunal de Comptes va citar11 càrrecs o excàrrecs del Govern català el 25 de setembre perquè paguin una fiança de 5 milions d'euros per les despeses de la consulta del 9 de novembre del 2014. L'organisme va ampliar a 7 persones més de l'executiu la causa que va obrir contra l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs. Tots quatre han estat condemnats pels tribunals a penes d'inhabilitació per organitzar el 9-N, però ara el Tribunal de Comptes ha ampliat les responsabilitats a més membres o exmembres de l'executiu.

Entre aquestes persiones hi ha l'exsecretari general de la Presidència Jordi Vilajoana, el director general de Difusió, Ignasi Genovès, la directora de Serveis del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Josefina Valls, el subdirector general d'Administració, Serveis i Projecció Externa, Lluís Bertran, la interventora del Departament d'Ensenyament Carolina Pardo, i el director general de l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya (EADOP), Jaume Domingo. La setena és Jordi Serra.

Tots han estat citats el 25 de setembre a les 10.30 hores «per a la pràctica de la liquidació provisional», segons el text de la providència. Tenen de termini des del moment de fer-se pública l'actuació per presentar al·legacions. A banda, tenen cinc dies per presentar un recurs a la providència. En cas que no paguessin la fiança provisional d'uns 5 milions, aleshores el tribunal podria començar un procés d'embargament de béns.

Per la seva part, Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, van comparèixer ahir al vespre de manera inesperada per carregar contra l'Estat i contra la decisió del Tribunal de Comptes. Puigdemont va considerar que amb aquesta instrucció, l'Estat fa «un salt qualitatiu» en la seva estratègia de «fabricar i fomentar la por» per evitar un referèndum de l'1-O que és «inevitable», en una setmana que considera «decisiva» perquè serà la que aprovi les lleis de desconnexió i es convoqui el referèndum. Junqueras, per la seva part, va considerar que el govern espanyol «se salta totes les normes bàsiques de la democràcia» per evitar l'1-O i es va preguntar quines «garanties» hi ha que no ho faci també contra «tots els demòcrates espanyols».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema