El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha anunciat avui la presentació d'una altra querella contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la resta dels membres del Govern per signar el decret de convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya l'1-O.

Se suma a la ja anunciada ahir contra els membres de la Mesa del Parlament que van permetre la tramitació de la proposició de llei que va permetre aquesta convocatòria als quals també acusarà per la tramitació de la llei de transitorietat.

Les dues querelles s'estan "ultimant" i seran presentades aviat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, competent per tractar-se de persones aforades.

Maza, en una breu compareixença sense preguntes, ha afirmat que és la resposta de la Fiscalia "en defensa de la legalitat i l'Estat de Dret davant la gravetat de la situació generada a Catalunya".

Una situació de la qual ha culpat a "a responsables de la Generalitat que actuant en violació de la Constitució i de l'Estatut d'autonomia i desobeint frontalment els reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional han convocat l'anomenat referèndum d'autodeterminació".

Serà la primera querella de la Fiscalia contra Puigdemont i bona part dels membres de l'Executiu català (contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, es va querellar per la licitació de la compra d'urnes), la segona contra els representants de Junts pel Si a la Mesa i la tercera contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Al costat de Maza han comparegut el fiscal en cap de la unitat de suport, Francisco Moreno; el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas; el fiscal en cap de la Inspecció, Fausto Cartagena, i el fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, José Miguel de la Rosa.