El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha afirmat avui que "qualsevol acció contra la Constitució d'un Estat membre és una acció contra el marc legal de la Unió Europea", en al·lusió al debat sobiranista català.

Tajani s'ha pronunciat així en resposta a una carta de la vicepresidenta de la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu, la liberal espanyola Beatriz Becerra, a propòsit de la situació a Catalunya, on ahir el seu Parlament va aprovar una llei del referèndum per celebrar una consulta independentista.

També ha dit que "les qüestions constitucionals espanyoles són assumpte de les autoritats i del poble espanyol".

Tajani ha recordat que, com ja ha declarat altres vegades la pròpia Comissió Europea, "si una part d'un Estat membre deixés de formar part d'aquell Estat per convertir-se en independent, els Tractats deixarien d'aplicar-se en aquell territori".

En un comunicat, Becerra ha celebrat les paraules de Tajani, que, segons el seu parer, "és el més lluny, fins avui, que ha anat un càrrec de la UE en relació amb l'intent de secessió a Catalunya", que, segons l'eurodiputada, "és un intent de cop d'Estat".

"El supremacisme ètnic i cultural dels secessionistes no tenen cabuda a la UE. Europa no és un supermercat, és una comunitat de valors i un marc legal. Els colpistes de Catalunya atempten contra les dues amb el seu missatge xenòfob i el seu atac a la Constitució", ha afegit.

Becerra va obtenir ja al juliol una resposta a la seva pregunta parlamentària en el mateix sentit del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i espera resposta també de Donald Tusk, al capdavant del Consell Europeu.