Més de 600 alcaldes contesten al Govern però amb el silenci o rebuig de grans ciutats

Colau paralitza la cessió de locals a Barcelona a l'espera que la Generalitat doni garanties. La majoria de ciutats que ho rebutgen són del PSC

09.09.2017 | 07:13

La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va explicar ahir que ja eren més de 600 els consistoris que han contestat afirmativament a la carta del Govern garantint la disponibilitat dels locals de votació per l'1-O. A més, va dir que més de 500 han signat també un decret d'alcaldia expressant el seu suport al referèndum. Tot i això, ajuntaments que sumen almenys tres milions d'habitants guarden silenci o ja han rebutjat la cessió dels locals electorals habituals per a la celebració del referèndum. Entre d'altres, Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, el Prat de Llobregat i Castelldefels, en la seva gran majoria a l'àrea metropolitana, tot que hi havia capitals importants com Lleida i Tarragona.

El nexe d'unió entre aquestes localitats és la presència del PSC al govern, en algunes ocasions en solitari i en d'altres compartint protagonisme amb d'altres formacions, algunes independentistes. En tots els casos, van traslladar als serveis jurídics municipals la carta en la qual el president Carles Puigdemont donava un termini de 48 hores per confirmar la disponibilitat dels espais que s'usen habitualment com a col·legis electorals per al referèndum.

La major part d'aquests municipis no s'havien pronunciat sobre si respondran la carta, atès que entenien que el termini per decidir-se acaba dimarts que ve per considerar el cap de setmana i el festiu de la Diada inhàbil.


L'Ajuntament de Barcelona

Alguns ja s'han posicionat. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va paralitzar els tràmits per disposar dels col·legis electorals a l'espera que el Govern li aclareixi quines actuacions preveu per no posar en risc la institució i els funcionaris. Colau li ho va fer saber per carta al president on li recorda que quant li va arribar la seva petició va ordenar al secretari general de l'Ajuntament que «s'iniciessin els tràmits ordinaris per comprovar la disponibilitat del dispositiu habitual que es posa en marxa en qualsevol procés electoral», cosa que afecta més de 260 col·legis electorals i més de 1.300 meses electorals. Però també que tots aquests tràmits han quedat afectats per la suspensió del TC.

Colau va reiterar la disposició per «garantir i facilitar el dret a la participació política i a la mobilització ciutadana», però «sempre que no es posi en risc la institució i servidors públics municipals».

Altres alcaldes, com la de L'Hospitalet, Núria Marín, va rebutjar cedir locals. Tampoc cedirà l'alcalde de Viladecans, la de Vallirana i la de Gavà. D'altres grans ciutats encara no s'han manifestat, com l'alcalde de Cornellà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Rajoy a la Moncloa
Rajoy reclama a Puigdemont que renunciï a l'1-O per 'evitar mals majors'

Rajoy reclama a Puigdemont que renunciï a l'1-O per "evitar mals majors"

El president espanyol avisa que l'estat de dret continuarà actuant i diu que després de les...

La Guàrdia Civil confisca 1,3 milions de cartells, díptics i fulletons de promoció del referèndum

La Guàrdia Civil confisca 1,3 milions de cartells, díptics i fulletons de promoció del referèndum

En una empresa de distribució de propaganda de les comarques de Barcelona

Forcadell crida a votar a l´1-O davant «l´ofensiva antidemocràtic i la repressió de l´Estat»

Forcadell crida a votar a l´1-O davant «l´ofensiva antidemocràtic i la repressió de l´Estat»

La presidenta coincideix amb Puigdemont que suposa la «suspensió de l'autonomia i un estat...

Les entitats sobiranistes criden a la mobilització serena davant la «declaració de guerra» de l´Estat

Les entitats sobiranistes criden a la mobilització serena davant la «declaració de guerra» de l´Estat

Demanen a la ciutadania que surti al carrer aquest vespre davant la seu d'Economia i diumenge a la...


Montoro comunica la intervenció total de les finances de la Generalitat

Montoro comunica la intervenció total de les finances de la Generalitat

El ministeri d'Hisenda declara la "no disponibilitat de crèdit" per a noves despeses no...

La Guàrdia Civil incauta paperetes per votar l´1-O a Bigues i Riells

La Guàrdia Civil incauta paperetes per votar l´1-O a Bigues i Riells

La documentació es trobava a una nau d'un dirigent d'ERC detingut avui, Pau Furriol Fornells

Enllaços recomanats: Premis cinema