El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha fet una crida avui als catalans a preguntar-se en quina banda estan davant del referèndum independentista de l'1 d'octubre suspès pel Tribunal Constitucional, entre els que "ajuden a votar o els que ajuden a impedir-ho".

Segons un comunicat de la Generalitat, Turull ha afirmat en un acte institucional a Lleida amb motiu de la Diada que, a més d'"honrar el passat", cal pensar davant la Diada en el present i el futur de Catalunya i, així, "cadascun ha de preguntar-se: Què faràs l'1 d'octubre? Ajudar a votar o ajudar a impedir-ho?".

En l'acte, acompanyat de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), que no facilitarà locals per a l'1-O, el conseller Turull ha exposat que "la història ens ha convocat i és un gran honor, però també una enorme responsabilitat".

Per això, "farem de tot i més i a la manera catalana, que és pacífica i democràtica, perquè el poble de Catalunya decideixi lliure i democràticament".

Turull ha afirmat que l'11 de setembre el que es commemora també és "l'actitud de la gent a partir del dia 12 d'estimar recuperar la plenitud nacional".

El conseller ha explicat que "moltes generacions sabien que ells no ho veurien, però van ser capaços de mantenir el pòsit i la consciència; van lluitar perquè sabien que un dia arribaria una generació que estaria preparada per recuperar la plenitud com nació".

"I aquesta generació som nosaltres", ha afegit Turull, qui ha subratllat que "a la nostra generació li correspon decidir si volem aquesta plenitud i ho farem a la manera catalana i com es fa el segle XXI: votant".

En declaracions als mitjans després de l'acte, el conseller Turull ha mostrat el suport al director del setmanari El Vallenc, objecte de registres ahir per l'1-O, i ha afirmat que "episodis com el d'ahir pensàvem que només els coneixeríem pels llibres d'història".

El conseller ha assegurat que l'"actitud" dels ciutadans de Valls (Alt Camp) és la que "cal tenir els pròxims dies de defensar amb alegria, convicció i de manera pacífica el dret que tenim els catalans a votar".