El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que «només el Parlament de Catalunya pot inhabilitar» el govern que ell presideix. En el seu missatge institucional amb motiu de la Diada, Puigdemont va defensar que el referèndum és «legal d'acord amb les lleis que ha aprovat el Parlament». Des del pati de carruatges del Palau de la Generalitat, va reivindicar també que les urnes «uneixen i no divideixen» i va garantir que el Govern «ja ho té tot a punt» de cara a l'1-O. D'altra banda, el president de la Generalitat va destacar que Catalunya sempre ha tingut la pau «com a bandera» i va asseverar que «res ni ningú trencarà la convivència a Catalunya». Puigdemont va tenir també un record per a les víctimes dels atemptats terroristes que van tenir lloc a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost.

El president català va apuntar que la Diada arriba a poques setmanes del referèndum que ha de permetre als catalans «decidir lliurement» el seu futur. En aquest sentit, i després que el Parlament aprovés la llei del referèndum el passat dimecres i el Tribunal Constitucional (TC) la suspengués dijous, va reiterar la defensa de la legalitat i vigència d'aquesta norma, ja que va afirmar que va ser aprovada a la cambra catalana, «seu de la sobirania popular». Per aquest motiu també va dir que només el Parlament podria inhabilitar el seu govern: «No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho».

Va repetir que li hagués agradat que el de l'1-O fos «un referèndum pactat» amb l'Estat com el que va portar a terme Escòcia pactant amb el govern britànic, però va apuntar que això no ha estat possible «perquè el Govern espanyol ha rebutjat totes les peticions de pacte» que els han fet arribar. «Ni tan sols n'ha volgut parlar i tampoc ha posat damunt la taula cap proposta alternativa que permeti una sortida diferent», va declarar.

Tot i aquest fet, va defensar que el de l'1-O serà «un referèndum amb totes les garanties» i va afirmar que està tot a punt perquè els catalans puguin anar a votar «com ho han fet sempre, amb plena normalitat». En aquest punt, el president va destacar que el referèndum és una oportunitat tant per als que volen votar «sí» com per als que volen votar «no». «Les urnes són per a tothom, per als que volen una Catalunya independent i per als que legítimament volen continuar formant part d'Espanya», va manifestar.

I és que el president va defensar que a les urnes «hi cap tothom» i que el que fan és unir i no dividir. «El que divideix, el que degrada la democràcia és no deixar votar», va declarar. És per aquest motiu que va defensar que el Govern es compromet amb la celebració del referèndum, «perquè és un govern democràtic que surt d'un mandat parlamentari legitimat per unes eleccions amb la més alta participació de la història». Puigdemont va explicar que el que està portant a terme el seu executiu és allò que van dir que farien i va assegurar que això «dignifica la política i enforteix la democràcia».

En aquest context, va admetre que aquesta «no és una Diada qualsevol», sinó que es molt important i per això s'ha de celebrar «activament» i amb el «civisme i l'alegria» que va assegurar que caracteritza els catalans. Puigdemont va posar en valor que un dels elements més essencials del país ha estat sempre la convivència i va dir que «així ha de seguir sent». «Res ni ningú trencarà la convivència a Catalunya perquè aquest és el nostre valor més preuat», va afirmar, al mateix temps que va dir que sempre ha cregut en el diàleg «com a mètode per resoldre els problemes».

El president de la Generalitat va començar el seu discurs amb un «sentit record» a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost i a les seves famílies. Un atemptat que va qualificar de «menyspreable» i que va dir que ha marcat el país i no s'oblidarà mai «perquè el dolor infligit a les víctimes, algunes de les quals encara estan hospitalitzades, no s'esborra».

«Magnífica reacció»

Puigdemont va destacar especialment la «magnífica reacció» que va tenir la societat catalana davant d'aquests fets des dels primers minuts de la tragèdia i va fer referència concretament a com els taxistes van traslladar ferits, com la gent va anar a donar sang i l'actuació dels serveis d'emergències i els cossos policials, amb una menció especial als Mossos. Va destacar també la «massiva resposta ciutadana al carrer» amb un paper «important» de la comunitat musulmana, que, tots plegats, van rebutjar «sense matisos» els brutals atemptats.

Puigdemont va afirmar que la localització i «ràpida» desarticulació de l'escamot terrorista va ser el resultat d'una «excel·lent» feina de la policia catalana, però també de la col·laboració de la gent donant «informacions clau» per poder-los localitzar.