El Cos de Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Policia Local de Cambrils i els serveis d'emergència van rebre la medalla d'Honor del Parlament, en la categoria d'or, per la seva intervenció en els atemptats gihadistes a Catalunya del passat 17 d'agost. El president Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, van encapçalar un acte amb àmplia representació de membres d'aquests cossos i de diferents forces polítiques, així com les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau, i de Cambrils, Camí Mendoza; els expresidents catalans Artur Mas o José Montilla; i els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach. «En nom de tots us volem agrair que en aquelles hores tenebroses dels atemptats ens haguéssiu ajudat a trobar la llum i l'esperança», va manifestar el president de la Generalitat, que va assegurar que després dels atemptats Catalunya se sent «més colpida però més forta, gràcies a la resposta dels serveis d'emergència».

A més dels tres cossos policials catalans guardonats per la seva «resposta immediata sobre el terreny després dels atemptats», també es va premiar diversos serveis d'emergències: Protecció Civil, Sistema d'Emergències Mèdiques, Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat i Creu Roja. La Mesa del Parlament va acordar aquest guardó per unanimitat, a proposta de Forcadell, encara que també es va fer «extensiu l'agraïment i reconeixement a la resta de cossos de seguretat».

Aquesta decisió no va acontentar partits com Ciutadans, PSC o PPC, que si bé van donar suport i van aplaudir la concessió de la medalla a Mossos, Urbana i policia local de Cambrils, van criticar que no s'inclogués en la medalla la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Malgrat això, l'acte d'ahir al Parlament va comptar amb la presència de representants de pràcticament tots els grups parlamentaris, com Lluís Corominas (JxSí), Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Esperanza García (PP) i el diputat no adscrit Germà Gordó, encara que no així de la CUP. També els membres de la Mesa del Parlament i els consellers del Govern; el subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo; i representants de diferents comunitats religioses.

«El dia 17 el terrorisme i la violència van irrompre de forma dolorosa i dramàtica al nostre país. No volem que torni a passar mai més, ni aquí ni enlloc. Volem que sigui l'última vegada», va dir Puigdemont, que va agrair als cossos la seva «actuació exemplar» i la seva «resposta ràpida, professional, coral i coordinada».

Forcadell va elogiar la tasca «extraordinària» d'aquests serveis públics per «salvar vides i minimitzar l'atac» i va fer «extensiu el reconeixement a la resta de cossos i voluntaris». I va recordar el lema ciutadà «No tinc por», que expressa que «no renunciarem a les llibertats que defineixen el nostre país».