El Congrés va declarar ahir nul·la la sentència per la qual va ser executat el president de la Generalitat Lluís Companys a l'octubre del 1940, gràcies a una iniciativa del PSOE que surt endavant amb el suport d'Units Podem i el PDeCAT i l'abstenció de Cs, mentre el PP i ERC votaven en contra.

En el text de la iniciativa que es va votar ahir a la tarda, el Congrés declara «il·legítimes, radicalment nul·les i injustes» les sentències franquistes contra Companys del 1939 i el 1940 -aquesta última va suposar la seva condemna a mort-, i subratlla que «manquen absolutament d'eficàcia i validesa». Aquesta nul·litat que declara la iniciativa parlamentària no té, això no obstant, efectes jurídics.

Es reitera a més la il·legitimitat del Tribunal de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal d'Ordre Públic, els Tribunals de Repressió i els consells de guerra del franquisme, així com les condemnes i sancions que van dictar. A aquesta declaració se sumava una esmena transaccional signada amb Units Podem que reconeix «l'honorabilitat de totes les víctimes de la repressió franquista» com a «acte de reparació del dolor que van patir».