La Fiscalia Superior de Catalunya es va reunir ahir al matí amb el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, per donar-los instruccions per tal d'intentar evitar el referèndum de l'1 d'octubre.

Entre les instruccions hi ha la d'actuar davant de qualsevol indici que un particular, funcionari o autoritat pública estigui col·laborant en l'organització de l'1-O i fer i enviar a la fiscalia un atestat o informe policial amb els fets, autoria, participació i altres circumstàncies. També demana que s'investiguin els fets, sota les ordres de la fiscalia, i «intervenir els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal, requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions pels membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics, així com qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal».

«En cas de ser necessària per la intervenció dels efectes l'obtenció d'un manament judicial, la policia judicial ho posarà en immediat coneixement de la fiscalia», continua l'escrit. Aquesta instrucció, signada pel fiscal superior, José María Romero de Tejada, s'havia de remetre en 24 hores a totes les unitats policials que depenguin de la policia judicial.

La instrucció recorda els pronunciaments del Constitucional (TC) contra el referèndum i recorda que qui els contravingui s'exposa a ser jutjat pels delictes de desobediència, amb pena de multa i inhabilitació, de prevaricació, amb pena d'inhabilitació, o de malversació de fons públics, amb penes de fins a 8 anys de presó i 20 d'inhabilitació. Recorda preceptes legals que estableixen la dependència funcional dels cossos policials respecte els jutges i els fiscals. Així, cita la Constitució, la Llei d'Enjudiciament Criminal, la de Forces i Cossos de Seguretat, la del Poder Judicial, i les que regulen cadascun dels cossos policials.

La reunió mantinguda ahir a la Fiscalia es reproduirà avui a les quatre fiscalies provincials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona amb els responsables territorials dels mateixos tres cossos policials.

Trapero ordena actuar

A darrera hora de la nit, el major dels Mossos d'Esquadra va ordenar als agents de la policia de la Generalitat que investiguin i actuïn per evitar els preparatius del referèndum. Trapero va emetre una nota interna a tots els seus agents perquè donin «compliment» a les ordres que la Fiscalia Superior de Catalunya li va traslladar en persona a ell mateix al matí.