Hisenda adoptarà mesures per controlar més bé les finances de la Generalitat

El Govern central respon així a una carta enviada per Junqueras comunicant que l'Executiu català deixarà d'enviar els informes setmanals de despesa en considerar-los «incompatibles» amb el «règim jurídic excepcional» sorgit del Parlament

15.09.2017 | 07:26

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va enviar una carta al ministeri d'Hisenda en la qual informa que la Generalitat deixarà d'enviar informes setmanals sobre les seves despeses i només farà el mensual, amb la qual cosa no remetrà cap mena d'informació més fins a passat el referèndum de l'1 d'octubre. Fidel a la seva tendència de reaccionar a cada pas de l'Executiu català, el Govern central respondrà avui mateix al Consell de Ministres adoptant mesures per a un major control de les despeses de la Generalitat. D'aquesta forma, el propi ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, seria qui es fes càrrec de les factures del Govern català.

En la seva carta, Junqueras assenyala que deixarà d'enviar els informes setmanals en considerar que el requeriment per remetre'ls suposa un «control polític que no guarda cap relació amb els objectius d'estabilitat pressupostària ni amb les finalitats de la legislació estatal en aquesta matèria». En la missiva, el assegura que Catalunya segueix compromesa en l'objectiu de dèficit establert per a les comunitats autònomes, pel que continuarà enviant els informes de despesa, tot que ho farà només amb periodicitat mensual. Així, la Generalitat no enviarà nous informes de despesa fins a passat l'1 d'octubre.

L'Estat va imposar a la Generalitat la necessitat d'enviar els informes perquè se certifiqués per escrit que no destinen partides pressuposades al referèndum.

En la carta, Junqueras recorda que el Parlament va aprovar el 6 de setembre la llei del referèndum, que estableix un «règim jurídic excepcional, destinat a regular i garantir la celebració del referèndum d'autodeterminació» i que és «incompatible» amb les mesures de control de despesa aprovades per l'Executiu de Rajoy. La Generalitat ha adoptat un nou acord mitjançant el qual «s'eximeix i dispensa» els responsables de la Generalitat «de la remissió de la informació requerida», indica. El vicepresident expressa la voluntat de la Generalitat de seguir apostant «pel diàleg i l'exercici de la democràcia com a forma de resoldre el debat sobre les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya». A més, afirma que «fins al moment no ha estat possible arribar a un acord amb el Govern de l'Estat sobre la celebració d'un referèndum» tot i «les reiterades propostes i peticions formulades» pel govern i el Parlament.

Junqueras afegeix que, tot i el desacord entre els governs pel referèndum de l'1-O, comparteix amb el ministeri «la necessitat de seguir col·laborant en tots els aspectes que fan referència a l'estabilitat pressupostària de Catalunya i d'Espanya, d'acord amb els compromisos amb la Unió Europea en relació amb la sostenibilitat i estabilitat de les finances públiques».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Qui és el coronel que dirigirà els Mossos
Qui és el coronel que dirigirà els Mossos

Qui és el coronel que dirigirà els Mossos

Diego Pérez de los Cobos és un alt càrrec del Ministeri de l'Interior amb molta experiència a la...

Puigdemont anuncia un nou enllaç per consultar els locals de votació

Puigdemont anuncia un nou enllaç per consultar els locals de votació

El cap de l'executiu piula una adreça diferent després que el TSJC ordenés deixar fora de línia la...

El Govern denuncia que l´Estat està preparant el terreny per assumir el comandament dels Mossos

El Govern denuncia que l´Estat està preparant el terreny per assumir el comandament dels Mossos

Forn ha explicat que un membre de la secretaria d'estat de seguretat ho va dir aquest dijous en...

Els Mossos garanteixen que seguiran "com fins" ara

Els Mossos garanteixen que seguiran "com fins" ara

Asseguren a Twitter que continuaran garantint la seguretat i l'ordre públic i estant al servei del...


Junqueras, a la Guàrdia Civil: "Som gent honrada"

Junqueras, a la Guàrdia Civil: "Som gent honrada"

El líder republicà ha volgut cridar un "visca" per "la democràcia, la Catalunya en el seu exercici...

El govern i les entitats sobiranistes rebutgen amb fermesa la decisió d´Interior

El govern i les entitats sobiranistes rebutgen amb fermesa la decisió d´Interior

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Sànchez expressen la seva informitat amb el segrest del cos...

Enllaços recomanats: Premis cinema