El sorteig dels 55.000 membres de les meses ja s'ha fet i ara començaran les notificacions

El Govern preveu que a principis de la setmana que ve estiguin notificats.Han estat designats per sorteig públic entre la totalitat de persones censades menors de 70 anys, tenint en compte que estan previstes unes 6.000 meses a tot Catalunya

15.09.2017 | 07:26
Una imatge d´arxiu d´un home dipositant el seu vot durant les passades eleccions generals.

El Govern preveu completar a principis de la setmana que ve les notificacions a les 55.000 persones escollides per formar part de les meses de l'1-O, segons van explicar fonts del Govern. Està previst que cada mesa estigui formada per un president/a i dos vocals. A més, cada titular té dos suplents. Així doncs, s'han designat unes 55.000 persones per sorteig púbic entre la totalitat de les persones censades menors de 70 anys, tenint en compte que estan previstes unes 6.000 meses, una per urna. Aquestes mateixes fonts no especifiquen de quina manera es comunicarà el nomenament als escollits. Segons el calendari que estableix la pàgina web ref1oct.cat, el sorteig va acabar aquest dimecres i el termini màxim per les notificacions acaba aquest divendres.

Les persones designades membres de mesa rebran la notificació de la seva designació i un manual d'instruccions sobre les seves funcions. Segons la informació publicada a la web, si la notificació es produeix més tard del termini de dos dies des de la designació, «el retard no serà causa invalidant de la designació».

En el cas que la mesa electoral es quedi temporalment amb un sol membre, la sindicatura electoral de demarcació pot ordenar a un votant que es trobi en aquell moment al local que formi part de la mesa. I el Govern també especifica que al llarg de la jornada electoral els membres de la mesa no poden ser detinguts per cap autoritat, tret que hi hagi un «delicte flagrant». Les persones que actuïn com a membres de meses electorals tenen dret a un permís retribuït durant el dia de la votació, si és feiner, i una reducció de cinc hores de la jornada laboral l'endemà de la votació. També tenen dret a «la protecció del sistema de la seguretat social davant les contingències i situacions que puguin derivar-se de la seva participació en el referèndum».

Al web també s'especifica que el càrrec de membre d'una mesa electoral, ja sigui president o vocal, és obligatori, no voluntari «sense perjudici de poder al·legar causes justificades i documentades que impedeixin l'acceptació del càrrec». També s'estableix que les persones designades membres d'una mesa electoral disposen del termini de tres dies per al·legar davant la sindicatura electoral de demarcació corresponent, «una causa justificada i documentada que impedeixi l'acceptació del càrrec».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema