La Diputació de Girona s'ha posat al costat dels alcaldes citats a declarar pel seu suport a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Tots els grups, inclòs el PSC, han donat suport a aquest posicionament que ha expressat el president de l'ens, Pere Vila. "Estem en contra que s’utilitzi l’estat de dret contra els interessos de la ciutadania ", ha assegurat. Algun dels diputats provincials que també són alcaldes ja han estat citats a declarar. És el cas de Lluís Sais de la Bisbal d'Empordà o Josep Maria Corominas d'Olot. D'altra banda, el ple ha aprovat també una inversió superior als dos milions d'euros a la xarxa viària de titularitat de la Diputació. Es milloraran trams de carreteres del Pla de l'Estany i de l'Alt i Baix Empordà.

Tots els grups representants al ple de la Diputació de Girona (PDECAT, ERC, PSC, CUP i Independents de la Selva) han donat suport als alcaldes gironins que s'han posicionat a favor del referèndum. Mentre està començant el degoteig de representants municipals que hauran de declarar davant la fiscalia, el ple de la Diputació ha acordat "transmetre el suport a alcaldes i regidors davant la incomprensió a què estem sotmesos en les darreres hores i setmanes".

El president de l'ens, Pere Vila, ha estat l'encarregat d'expressar el posicionament que ha tingut quòrum total dels partits polítics. Al ple hi eren com a diputats dos alcaldes citats a declarar per la Fiscalia: Josep Maria Corominas, diputat del PDECAT i alcalde d'Olot i Lluís Sais, portaveu d'ERC i alcalde de la Bisbal d'Empordà. Vila ha assegurat que estan "en contra que s’utilitzi l’estat de dret contra els interessos de la ciutadania".

Injecció econòmica a la millora de carreteres

Més enllà de la situació política, la Diputació de Girona també ha pres decisions que afecten a alguns punts de la xarxa viària que és de la seva titularitat. En concret, l'ens preveu invertir 2.378.288 MEUR per a millorar alguns punts delicats. Entre ells, la GIV-5132 entre Banyoles i Galliners (Pla de l'Estany) tindrà una aportació superior als 400.000 euros.

Pràcticament la meitat dels diners però van a la carretera GIV-6542 a Palafrugell (Baix Empordà), en el punt on comença el trencant de cala Pedrosa a Tamariu. En aquest municipi, la Diputació també ha firmat un conveni amb l'Ajuntament per millorar un altre tram d'aquesta carretera. Finalment, l'ens també té previst invertir a la GIP-5129 de Vilafant a Borrassà (Alt Empordà) per valor de 808.325,54 MEUR.

Reforma horària i medi ambient

El ple de setembre de la Diputació de Girona ha acordat sumar-se institucionalment al Pacte per a la Reforma Horària. En el capítol de mocions, l'òrgan n'ha aprovat per unanimitat una del Grup d'Independents de la Selva que reclama una línia de subvencions per a entitats mediambientals. L'objectiu és que les activitats que facin aquestes organitzacions no depenguin només de projectes puntuals o de les seves xarxes de suport.