El conseller d'Interior, Joaquim Forn, va denunciar que el Govern espanyol està preparant el terreny per intervenir els Mossos d'Esquadra i assumir-ne el comandament. Forn va revelar que dijous es va produir una reunió a la fiscalia amb representants dels cossos de seguretat en què el director del gabinet de coordinació d'estudis de la secretaria d'estat de seguretat, Diego Pérez de los Cobos, va deixar anar que el Govern central té la intenció d'aplicar l'article 46 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat del 1986. L'article estableix que «si en una actuació concreta concorren simultàniament membres o unitats de les forces de seguretat de l'Estat i de la policia de la comunitat autònoma, seran els primers els que assumiran la direcció de l'operació».

Segons Forn, en la reunió, Pérez de los Cobos va avançar la possible aplicació de l'article 38.2 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat, tal com recull la carta del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, enviada ahir a la Generalitat en què anuncia que es desplaçaran a Catalunya unitats de reforç de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil en aplicació d'aquest article, que preveu la intervenció d'aquests cossos en el manteniment de l'ordre públic.

Les funcions d'ordre públic corresponen als Mossos però, segons l'esmentada llei, sense perjudici de la intervenció de Policia i Guàrdia Civil quan, «bé a requeriment de les Autoritats de la Comunitat Autònoma, o bé per decisió pròpia, ho estimin necessari les Autoritats estatals competents». El ministeri de l'Interior va subratllar que les funcions de les unitats mobilitzades seran vigilar l'espai públic i el manteniment de l'ordre i actuarà en cas que es mantingués el referèndum. En tot cas, aquestes unitats actuaran en suport dels Mossos d'Esquadra.

Però segons el conseller Forn, el membre de la secretaria d'estat de seguretat va anar més enllà en la reunió i va apuntar la possibilitat d'aplicar l'article 46 de la mateixa llei. Un fet que en cas de produir-se suposaria, segons Forn, una «intervenció directa de la policia catalana». «S'ha fet amb la hisenda catalana i ara es vol fer amb la policia», va denunciar afegint que es donaria una situació de «clara vulneració de competències» de la policia de Catalunya.

Forn va defensar que el Govern té competències respecte a tot el que té a veure amb l'ordre públic i que vol continuar exercint-les. Així mateix va admetre que una intervenció podria provocar un trencament del cos dels Mossos.

Forn tenia previst respondre la carta de Zoido replicant que no cal que s'enviïn més agents a Catalunya. «Creiem que amb els efectius dels Mossos tenim efectius suficients per afrontar els pròxims dies fins a l'1 d'octubre amb plena tranquil·litat. No necessitem ni cossos de la Guàrdia Civil ni de la policia espanyola», va dir.

Els arguments de l'Estat

El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que els «reforços policials» anunciats responen a l'existència de manifestacions «tumultuàries» (paraula que concorda amb el que la Llei estableix per a encausar un possible delicte de «sedició») i al «setge» que -va dir- s'està produint a Catalunya en contra dels jutges, els tribunals, la mateixa policia i els funcionaris que volen complir la llei. «Per evitar aquest tipus de setges», va dir, el Govern ha decidit enviar a Catalunya» unitats de reforç per donar suport als Mossos d'Esquadra», com a mostra de «fermesa i tranquil·litat» i per garantir que «l'ordre es mantindrà a Catalunya».

Va insistir que «no hi haurà referèndum il·legal» i que el seu govern utilitzarà «tots els instruments» de què disposa per evitar que el «vulneri l'Estat de dret». «El Govern no desconfia dels Mossos però davant una situació tumultuària al carrer creu que per garantir la llei i l'ordre cal donar suport a la tasca dels Mossos», va dir.

En paral·lel, també va assegurar que «el govern [central] té previstos tots els escenaris i actuarà en defensa dels drets de tots els catalans» i va advertir que si al Govern li importa la «tranquil·litat» dels catalans ha de renunciar a «l'escalada de desobediència».

Per la seva part, Forn va reivindicar que les concentracions ciutadanes són «festives, reivindicatives i sempre pacífiques» i va qualificar de «gran irresponsabilitat» que l'Estat intenti construir un relat «per després prendre determinades actuacions».

Plans per impedir l'1-O

A banda, el conseller d'Interior també va revelar que el fiscal superior de Catalunya va enviar el passat 14 de setembre una segona instrucció a Mossos, Guàrdia Civil i policia espanyola en què se'ls demana que redactin plans d'actuació per «impedir la celebració del referèndum». La mateixa instrucció estableix que «l'execució dels plans d'actuació definitius es portaran a terme per decisió d'aquesta autoritat i sota la seva coordinació», és a dir, de la Fiscalia.