La Generalitat va donar ahir l'ordre de pagament als bancs de les nòmines als professors de l'escola concertada i a partir d'avui es cursaran les corresponents al sector públic empresarial de la Generalitat.Fonts del Departament d'Economia de la Generalitat van assegurar que aquestes ordres venen acompanyades dels corresponents certificats de la interventora general de la Generalitat, que acrediten que aquests pagaments no estan relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional. Així doncs, el pagament es farà efectiu una vegada que el Ministeri d'Hisenda doni l'autorització corresponent.

Dijous la Generalitat va donar l'ordre de pagament de les nòmines dels funcionaris catalans i Hisenda va autoritzar després el pagament, de manera que els empleats públics cobraran aquest mes dies abans del que és habitual. Fonts del Departament d'Economia van explicar que, de moment, aquests pagaments s'estan fent amb la tresoreria de la Generalitat, tot i que el departament ja està preparant la transmissió de fitxers relacionats amb el pagament de serveis bàsics, perquè Hisenda pugui fer-se càrrec d'aquestes transferències. En concret, s'està preparant la remissió d'informació a Hisenda de pagaments relacionats amb atenció a la immigració, les persones amb discapacitat, la infància, l'educació universitària, o bé amb partides prioritàries com els serveis penitenciaris o de justícia, entre d'altres conceptes.

Arran de la intervenció de les finances, a partir d'ara les despeses relacionades amb els serveis bàsics les assumirà l'Estat, amb els 1.400 milions d'euros mensuals que pertoquen a Catalunya segons el sistema de finançament i que l'Executiu català ja no rebrà.