Dos experts independents de l'ONU han demanat avui moderació i "evitar actes violents" de qualsevol tipus davant el referèndum sobiranista convocat a Catalunya l'1 d'octubre i suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional.

"Instem totes les parts a exercir la més gran moderació i a evitar actes violents de qualsevol tipus en el context de les protestes pacífiques que es donin en els pròxims dies", demanen en un comunicat els relators David Kaye i Alfred de Zayas.

Kaye és "relator sobre la promoció del dret a la llibertat d'opinió i expressió", i Alfred de Zayas s'encarrega de la "promoció d'un ordre internacional democràtic i equitatiu".

Els relators especials treballen de manera voluntària, no són personal de l'ONU i no perceben un sou per la seva labor, pel que són independents de qualsevol govern o organització i actuen a títol individual.

Kaye i De Zayas indiquen en el comunicat que el 21 de setembre més de 4.000 agents de Policia van ser desplegats a Catalunya, amb una ordre del Govern central d'"actuar en cas que se celebrés el referèndum il·legal".

"Ens preocupa que aquesta ordre i la retòrica que l'acompanya puguin augmentar les tensions i el malestar social", subratllen els experts. Els relators han estat en contacte amb el Govern espanyol respecte a la situació a Catalunya.

Kaye i De Zayas insten a més les autoritats espanyoles a garantir que les mesures adoptades amb vista al referèndum "no interfereixin amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública".

"Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques", sostenen els dos relators.

Kaye i De Zayas sostenen que, des de l'acte del Tribunal Constitucional que va suspendre el referèndum el passat 7 de setembre, "centenars de milers de catalans han sortit al carrer per protestar".

"Les tensions han augmentat, amb les autoritats registrant impremtes i confiscant materials electorals. Diversos llocs web relatius al referèndum han estat bloquejats i les reunions polítiques al respecte han cessat", indiquen en referència al diàleg entre el Govern i la Generalitat.

"Diferents personatges polítics han estat arrestats, a l'hora que els dirigents de les protestes massives han estat acusats de sedició, un crim que comporta una pena màxima de 15 anys de presó", afegeixen.

"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè semblen violar drets individuals fonamentals, limitant el flux d'informació pública i la possibilitat d'un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola", assenyalen.

El passat 7 de setembre, el Tribunal Constitucional va suspendre el referèndum a instàncies del Govern central, que considera que aquesta consulta vulnera obertament l'Estatut i la Constitució, "pretenent subvertir l'ordenament jurídic d'aplicació a Catalunya".

L'Executiu sosté també que les lleis aprovades pel Parlament per realitzar aquest referèndum suposen un "incompliment manifest de sentències judicials", amb l'objectiu d'"imposar un projecte excloent que divideixi la societat catalana".