El consell d'administració de la Societat General d'Aigües de Barcelona (Agbar) ha decidit traslladar "de forma temporal" la seva seu social de Barcelona a Madrid a causa de la situació política que viu Catalunya.

La decisió s'ha pres "amb la finalitat de preservar la seguretat jurídica dels inversionistes" i no suposa, "en cap cas", cap afectació al servei que les diferents operadores del grup presten en tot el territori català.

Agbar, que aquest any celebra el seu 150 aniversari, està participada al 100 % per Suez Environnement España, empresa pertanyent al grup francès Suez.

De fet, la multinacional gala ja va traslladar fa dos anys de Barcelona a Madrid el seu domicili fiscal a Espanya.

La decisió de la companyia es va produir en ple procés sobiranista català, si bé l'empresa va subratllar llavors que aquest trasllat responia estrictament a qüestions "administratives i organitzatives".

Agbar, presidida per Ángel Simón, és accionista de diverses operadores del cicle integral de l'aigua a Catalunya, com són Aigües de Barcelona -empresa mixta que subministra aigua a bona part de l'àrea metropolitana-, Sorea o Cassa, que mantenen el seu domicili social actual.

Aigües de Barcelona va tenir durant anys la seva seu corporativa en la icònica torre de Jean Nouvel de la plaça de Glòries de Barcelona, actualment propietat de Merlin Properties, però fa dos anys es va traslladar a un edifici de lloguer a la Zona Franca de la capital catalana.

L'origen d'Aigües de Barcelona es remunta a 1867, quan es va constituir a Lieja (Bèlgica) la Compagnie des Eaux de Barcelone, que és el precedent més antic de l'actual companyia.

Inicialment estava formada amb les aportacions del Crédit Général Liégeois, la Compagnie Générale donis Conduites d'Eau i altres capitals belgues i francesos i el seu objectiu era dotar al nou barri de l'Eixample de la infraestructura de proveïment de la qual mancava Barcelona fins aleshores.

Agbar és l'última de les moltes empreses que als últims dies han anunciat que traslladen la seva seu social fora de Catalunya a causa de la incertesa que genera el procés sobiranista i la possibilitat que el Parlament faci en els pròxims dies una declaració unilateral d'independència.

CaixaBank, Gas Natural, Banc Sabadell, Naturhouse, Oryzon, Eurona, Banc Mediolanum, Arquia Banca o Dogi són algunes de les companyies que han decidit moure la seva seu a altres ciutats espanyoles, una decisió que ja tenen sobre la taula altres empreses catalanes com Freixenet, Renta Corporación o Catalana Occident. EFE