La Comissió Europea (CE) va reiterar, ahir, el suport a una solució del conflicte català dins del marc de la Constitució espanyola i va mostrar confiança que les forces polítiques siguin capaces d'aconseguir-ho després de la declaració del Govern regional català sobre la independència. «Confiem en les institucions espanyoles», va declarar el vicepresident de la CE per a l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, que es mantenia així en la línia argumental manifestada per l'Executiu comunitari. La CE, en aquest sentit, és partidària que la situació que viu Catalunya es produeixi «dins del marc de la Constitució» espanyola.

Dombrovskis va explicar que l'Executiu comunitari va abordar en la reunió d'ahir, «de forma breu», la situació a Catalunya. «La CE -va afegir- segueix de prop la situació a Espanya i reitera la crida anterior al respecte de l'ordre constitucional espanyol», va insistir el comissari letó. En aquest context, va expressar «confiança» en el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i va assegurar que el president de la CE, Jean-Claude Juncker, està en «constant contacte» amb ell. Igualment, va recalcar que la Comissió dona suport als «esforços per superar la divisió i la fragmentació, per mostrar unitat i respecte a la Constitució espanyola».

D'altra banda, la CE ja va desmentir dimarts que Juncker s'hagués posat en contacte amb Puigdemont abans de la compareixença al Parlament. «FAKE NEWS. Juncker no està parlant amb Puigdemont», piulava des del seu compte de Twitter la portaveu del president de la CE, Mina Andreeva, que va sortir al pas d'una informació que assegurava, en boca de fonts de la Generalitat, que els dos polítics estaven parlant abans del discurs de Puigdemont.

De la seva banda, el primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, va transmetre suport a la «unitat d'Espanya» i va expressar el desig que el conflicte català es resolgui «en el marc constitucional». «Vam veure el que va passar ahir (a Barcelona) i reafirmem la posició clara de suport al respecte per l'Estat de Dret i per la Constitució d'Espanya»,v a declarar Costa.

El cap de l'Executiu lusità va subratllar també que el seu Govern vol que «en el quadre constitucional es trobin les solucions que assegurin la continuïtat d'Espanya unida, pròspera, la nostra sòcia a la Unió Europea (UE), a l'OTAN, i un país germà». Les paraules de Costa reforcen el comunicat emès ahir pel seu gabinet en el qual se subratlla la importància d'un «diàleg polític responsable» per resoldre el conflicte català per arribar a «la millor solució que preservi la unitat d'Espanya».

L'Executiu també expressa el convenciment que «les competents autoritats espanyoles sabran assegurar l'ordre constitucional d'Espanya, així com els drets, les llibertats i garanties dels seus ciutadans».