La restauració de l'església de l'antic monestir de Sant Salvador de Breda ha finalitzat aquest mes d'octubre. L'actuació ha comptat amb una inversió de 166.950 euros i un termini d'execució de sis mesos. L'Incasòl, mitjançant els fons provinents del Conveni de transferències de l'any 2015 amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, ha finançat el 50% de les obres i l'Ajuntament de Breda n'ha aportat el 50% restant.

El projecte, promogut per l'Ajuntament de Breda, el Departament de Cultura, el Bisbat de Girona i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1% Cultural, ha estat executat per la UTE BERAVÍ-COPRHO-CADÍ.

L'actuació ha consistit en la reparació dels murs i les voltes del quart creuer de l'interior de l'edifici. S'han tractat tots els paraments interiors, netejant-los i retornant-los a la seva volumetria original. S'han restaurat, també, els nervis de les voltes de creueria a l'origen i s'han reconstruït les formes originals de les peces de pedra.

L'església és d'una sola nau, orientada a ponent i acabada amb una capçalera o absis. És de planta rectangular amb quatre creuers i té cinc capelles laterals. La coberta de la nau principal és a dues vessants i està revestida amb teula àrab. L'edifici conserva els volums construïts amb força qualitat, tot i que les fàbriques i part dels elements que les formen presenten pèrdua de morters, degradació de la pedra, oxidació dels ferros i alguna fissura estructural.

L'església de l'antic monestir de Sant Salvador és d'estil gòtic. La seva construcció es va allargar uns 200 anys, des de principi del segle XIV a principi del segle XVI. El campanar és una torre de planta quadrada amb una porta a migdia i a la planta baixa amb arc de mig punt per on es devia accedir a la primitiva església romànica. Té una planta baixa i sis nivells amb finestres. El nivell superior acabat amb bandes de deu arcuacions llombardes i un fris amb dents de serra al damunt.