El coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT a les Corts, Jordi Xuclà, va posar-se, ahir, davant d’un micròfon de la cadena de ràdio Onda Cero. Preguntat sobre què va passar dimarts, 10 d’octubre, al Parlament de Catalunya, va respondre: «No hi va haver declaració unilateral d’independència», ja que «[Carles] Puigdemont va assumir els resultats de l’1-O però els va suspendre i va demanar diàleg». «Diàleg» perquè, en opinió del diputat, «s’ha de reconèixer Catalunya com a subjecte polític». En aquesta línia, Xuclà va explicar que el pla dels sobiranistes consisteix a «acomodar-se a un model d’Estat plurinacional com ocorre a Suïssa». I va exposar a continuació: «El debat que cal tractar és si els nostres pobles [el de Catalunya i el d’Espanya] poden dialogar entre iguals o una de les parts imposa la seva voluntat».

Per part seva, el Secretariat de l'ANC es va reunir en sessió extraordinària i va acordar demanar que s'aixequi la suspensió de la declaració d'independència, com a conseqüència de la «negativa de l'Estat a qualsevol proposta de diàleg». Segons l'entitat independentista, «no té cap sentit mantenir suspesa» la declaració. Per això, l'òrgan que presideix Jordi Sànchez va instar el Parlament a aixecar-la i, a més, va reclamar que Puigdemont i el mateix Govern «implementin» la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República.

Paral·lelament, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va lamentar que els socialistes espanyols donin suport a l'aplicació de l'article 155. A través del seu compte de Twitter, va preguntar a Pedro Sánchez «De veritat el PSOE ha pactat amb el PP l'aplicació immediata del 155 com a resposta a l'oferta de diàleg del Govern?». Junqueras va alertar que els socialistes ho volen «rematar suspenent l'autogovern i deixant les institucions catalanes a les mans del PP» a canvi d'una millor representació al Senat.

En aquest sentit, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va demanar una reflexió al president de la Generalitat per impedir l’aplicació de l’article 155. «No ha estat la primera opció» del Govern d’Espa­nya, va dir. Millo veu en el requeriment que el Consell de Ministres va enviar a Puigdemont una «porta» oberta per frenar la intervenció.

Endavant veu traïció del Govern

De la seva banda, l’organització de l’esquerra independentista Endavant acusa el Govern català de «trair» la sobirania del poble expressada en el referèndum de l’1 d’octubre i en la vaga del dia 3. En un comunicat, el col·lectiu anticapitalista, integrat al grup parlamentari de la CUP, considera que la «no proclamació» de la República constitueix un «atac».