Almenys 540 empreses han deixat Catalunya i s'han traslladat a altres punts d'Espanya des del referèndum d'autodeterminació de Catalunya del passat 1 d'octubre. La majoria d'aquestes empreses, 533, ho van fer entre els dies 9 i 11, segons les dades del Col·legi de Registradors d'Espanya que es van fer públiques ahir.

El nombre pot ser superior perquè la xifra de l'11 d'octubre, l'últim dia disponible, inclou dades de les províncies de Barcelona i Girona, però no així les demarcacions de Tarragona i Lleida.

En sentit contrari, des de l'endemà del referèndum, el dilluns 2 d'octubre, han traslladat el seu domicili social a Catalunya fins a 22 empreses, cosa que deixa un saldo negatiu de 518 empreses.

Pel que fa a la majoria de sortides -212 empreses- es va produir el dia 9 d'octubre, jornada prèvia a la sessió del Parlament de Catalunya en què s'esperava la declaració unilateral d'independència.

Pel que fa al 10 d'octubre es van registrar 177 trasllats de seu, mentre que l'endemà 11 d'octubre se'n van comptabilitzar 144, encara que per a aquell dia només hi ha dades de Barcelona i Girona i no així de Tarragona i Lleida, segons les mateixes dades del Col·legi de Registradors d'Espanya.

En els dies previs, els canvis de seu van ser molt reduïts: un trasllat el 3 d'octubre; dos, el 5 d'octubre; i quatre, el 6 d'octubre.

Finalment, destacar que la immensa majoria de les companyies que han abandonat Catalunya per anar a altres punts de l'Estat espanyol, 501 de 540, tenia la seva seu social a Barcelona.

D'altra banda, la situació política a Catalunya i la incertesa que es genera és ja un dels motius que comencen a fer-se a notar-se en una lleu davallada del sector hoteler i de la restauració en aquest mes d'octubre a Barcelona.

Segons va explicar ahir TV3, el sector de la restauració hauria tingut una davallada de fins a un 30% aquest mes per la situació política a Catalunya, el debat del model turístic de la ciutat i pels atemptats que es van produir a les ciutats de Barcelona i Cambrils.

Pel que fa a les agències de viatges, aquests dies festius han presentat unes xifres similars en altres anys pel que fa a reserves turístiques i hoteleres. D'igual manera, segons TV3, el gremi d'hotelers parlaria d'un cert alentiment de reserves amb una ocupació aquest octubre fins a un 10% inferior al mateix mes de l'any passat. Unes xifres, malgrat tot, que es presenten molt aviat per poder avaluar l'impacte.

Precisament, el Gremi d'Hotelers de Barcelona va dirigir recentment una circular interna als seus associats perquè els seus responsables transmetessin al seu torn tranquil·litat als turistes davant la situació política. Encara que la circular estava dirigida a responsables d'hotels de la ciutat, alguns d'ells la van distribuir també entre els turistes que s'allotgen aquests dies als seus hotels.

La carta, en castellà i anglès, comença dient que «els problemes que s'han viscut als últims dies són projectats a l'exterior amb una imatge que els fa semblar més greus i més grans». «Però en realitat la vida a la ciutat s'ha vist molt poc o gens alterada», afegeix. Sense esmentar directament la naturalesa del conflicte polític pel procés, els hotelers criden a confiar «en el fet que aviat deixarem definitivament enrere unes circumstàncies que han estat excepcionals». «Es tracta d'un problema estrictament polític i, com a tal, serà reconduït pels canals normals propis de l'Estat democràtic de dret, per trobar una sortida adequada en un termini raonable», conclouen en la carta.