La jutgessa Carmen Lamela ha decreta presó incondicional comunicada per als presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats d'un presumpte delicte de sedició. D'aquesta manera, atén la petició de la Fiscalia. Durant la seva declaració, Sànchez només ha respost a les preguntes del seu advocat, mentre que Cuixart s'ha acollit al seu dret de no declarar. D'aquesta manera, han seguit la mateixa estratègia que en la primera declaració davant de Lamela, el 6 d'octubre. Ja en la interlocutòria en què ha deixat lliure amb mesures cautelars al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la jutgessa ha apuntat a Sànchez i Cuixart com els promotors de les protestes del 20 i 21 de setembre.

23:41 h - Sànchez i Cuixart arriben a la presó de Soto del Real

Els presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, es troben a la presó de Soto del Real des de les 23.15 minuts procedents de l'Audiència Nacional, on la jutgessa Carmen Lamela ha dictat per a ells presó preventiva sense fiança en el marc de la investigació per un suposat delicte de sedició. Tots dos han arribat en un furgó de la Guàrdia Civil i s'espera que aquest dimarts puguin rebre la visita dels seus advocats. Estan a Soto del Real en règim de presó preventiva, que es pot allargar durant dos anys prorrogables.

23:33 h - L'Alcaldessa Madrenas intenta presentar la denúncia a la comissaria

L'Alcaldessa ha intentat entregar la denúncia a la Policia Nacional. Els agents no li han deixat i ella ha anunciat que ho farà demà. El parlament de l'alcaldessa ha estat interromput per una veïna amb crits de mentida i en contra dels manifestants que primer l'han xiulat però després han callat. Marta Madrenas ha estat acompanyada dels líders d'ANC i Òmnium a Girona, Adam Bertran i Sergi Font.

El govern espanyol: "No valorem resolucions judicials"

El govern espanyol evita comentar l'empresonament del presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, argumentant que no valora resolucions judicials. Així ho han assegurat fonts de la Moncloa a l'ACN.

El Govern veu la presó a Cuixart i Sànchez com una "venjança" per l'1-O

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha afirmat que l'empresonat dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i Òmnium, Jordi Cuixart, és una "venjança" de l'Estat per l'1-O i ha demanat no caure en la "provocació". En declaracions a TV3, Turull ha dit que aquesta decisió és una "vergonya democràtica" i ha afirmat que el món "ha de veure com se les gasta el govern espanyol" i adonar-se que qui "dinamita" els ponts de diàleg és l'Estat. De fet, ha valorat que aquesta resposta de "més repressió" arriba just el dia que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, responia el requeriment del govern espanyol amb diàleg. Turull ha lamentat que torni a haver-hi "presos polítics" i ha dit que aquesta decisió dona "cada dia més motius" sobre el mandat de l'1-O i de cara a la comunitat internacional. Tot i això, ha dit que el que no faran és "caure en la provocació" i ha fet una crida a la gent a mobilitzar-se amb "serenor".

El PDeCAT i ERC lamenten que hi hagi "presos polítics" a l´Estat

L'Associació de Municipis crida a aturar el país

Buch ha afirmat que "una vegada més" s´ha demostrat "la feblesa de l´estat espanyol". També ha considerat que s´ha empresonat "dues persones pacifistes" i ha manifestat que "l´aire en aquest estat és irrespirable". Per això ha demanat que "de manera cívica i pacífica" s´aturi el país.

22:55 h Denúncia de l'Ajuntament

Marta Madrenas anuncia que que presentaran una denuncia (amb les entitats) contra l"estat espanyol per vulnerar els drets i que ara la portaran els manifestants a la poli nacional. Diu que es imprescindible que hi hagi calma pel camí.

Domènech reclama la llibertat de Sànchez i Cuixart: "Llibertat presos polítics"

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha reaccionat aquest dilluns al vespre a la decisió de la jutgessa Carmen Lamela de decretar presó incondicional comunicada per als presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats d'un presumpte delicte de sedició. "No es pot caure més baix. Llibertat immediata Jordi Sanchez, llibertat Jordi Cuixart. Llibertat presos polítics", ha escrit en una piulada a Twitter.

L'Ajuntament de Celrà aprova una moció de suport

Poc després de la sentència, l'Ajuntament de Celrà ha signat una moció en la que condemna l'empresonament de Cuixart i Sànchez i reclama al govern la proclamació de la República catalana.

22:20 h - Albiol afirma que l´estat de dret "acaba posant a cadascú al seu lloc"

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha defensat que l´estat de dret "acaba posant a cadascú al seu lloc". Albiol ha reaccionat així a través de les xarxes socials a la decisió de la jutgessa de decretar presó sense fiança per als presidents de l´Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d´Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La jutgessa Carmen Lamela ha decretat la presó incondicional comunicada per als dos presidents, acusats d´un presumpte delicte de sedició per les mobilitzacions del passat 20 de setembre.

22:12 h - Iceta veu "desproporcionat" l'enviament a presó dels líders de ANC i Òmnium

El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha considerat avui "desproporcionada" la decisió de la jutge d'enviar a la presó els líders de l'ANC i d'Òmnium.

Protesta davant la comissaria de policia de Pedret

Desenes de persones amb estelades es concentren davant la comissaria de la policia nacional a Pedret per protestar contra les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Es convoca a les 22:30 hores una marxa des de la Plaça del Vi per mostrar suport a Sànchez i Cuixart i el "rebuig als presos polítics en ple segle XXI".

Les paraules de Cuixart i Sànchez

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han demanat "unitat", "serenitat", "confiança" i "coratges" després que la jutgessa hagi decretat presó sense fiança aquest dilluns al vespre. En dos vídeos que s'han difós a través de les xarxes socials -estan publicats a través dels comptes de Cuixart i de l'Assemblea a Twitter-, els dirigents de les entitats sobiranistes lamenten que se'ls hagi "privat de llibertat". Sànchez avisa que la decisió "no respon a cap principi de justícia". "És un acte per intentar atemorir-nos, castigar-nos per haver defensat la llibertat i haver sortit al carrer pacíficament; [...] No podran doblegar-nos si ens mantenim forts", ha assegurat Sànchez. "Ens havien dit que no podríem votar i ho hem fet; ara ens diran que no podem crear aquest estat", ha apuntat Cuixat al seu torn en una crida també a "seguir treballant de manera organitzada".

Puigdemont i Forcadell coincideixen en la condemna de les penes de presó

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha considerat "injustificable" que la jutge hagi decretat presó sense fiança contra el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el d'Omnium, Jordi Cuixart. A través d'una piulada a les xarxes socials, la president ha dit que es tracta de dirigents "pacífics" que el que han fet ha estat impulsar mobilitzacions "sense incidents". "No esteu sols, us volem a casa", afirma la presidenta.

Oriol Junqueras acusa el PP de respondre amb presó per a Cuixart i Sànchez

Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, ha acusat el Partit Popular de respondre la petició de l'executiu català de "parlar, seure i dialogar" amb "presó incondicional" a Jordi Sànchez i Jordi CuixartJordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els presidents de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural ingressaran a la presó de manera provisional en el marc de la investigació per sedició que se segueix contra ells, contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i contra la intendent Teresa Laplana a l'Audiència Nacional. A través de Twitter Junqueras ha indicat: "Demanem parlar, seure i dialogar i el PP, via Fiscalia, respon amb presó incondicional a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart".

21:41 - Les primeres reaccions

Les organitzacions cíviques convoquen concentracions per demà a les 12:00 davant dels llocs de treball. A les 19:00 hores concentracions silencioses a les delegacions de govern i les cassolades a les 22:00 que a ciutats com Girona s'han avançat.

Persones de diversos indrets de Catalunya han protestat aquest dilluns a les deu de la nit amb una cassolada contra els empresonaments.

21:42 - Cuixart i Sànchez, a presó

La jutgessa Carmen Lamela ha decreta presó incondicional comunicada per als presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats d'un presumpte delicte de sedició. D'aquesta manera, atén la petició de la Fiscalia. Durant la seva declaració, Sànchez només ha respost a les preguntes del seu advocat, mentre que Cuixart s'ha acollit al seu dret de no declarar. D'aquesta manera, han seguit la mateixa estratègia que en la primera declaració davant de Lamela, el 6 d'octubre. Ja en la interlocutòria en què ha deixat lliure amb mesures cautelars al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la jutgessa ha apuntat a Sànchez i Cuixart com els promotors de les protestes del 20 i 21 de setembre.

Just després de la seva declaració, Sànchez havia mostrat el seu compte de Twitter el seu convenciment de quedar lliure: "Malgrat que la Fiscalia demana presó incondicional, el meu convenciment és que, si la Justícia actua, avui dormiré amb la meva gent".

En la interlocutòria en què ha decidit deixar lliures amb mesures cautelars Trapero i la intendent Teresa Laplana, la jutgessa recorda que les concentracions van ser promogudes per "diferents associacions sobiranistes", però situa com les "més destacades" l'ANC i Òmnium. Lamela afegeix que es va fer una crida per a la "protecció" de governants i institucions, en alguns casos "per aturar la Guàrdia Civil".

La jutgessa descriu fets d'aquell dia, com ara que alguns dels concentrats "van punxar rodes i van destrossar diversos cotxes patrulla", altres van impedir els agents i integrants de la comitiva judicial abandonar els edificis que s'estaven escorcollant, i altres "es van asseure sobre l'asfalt davant de cotxes i furgonetes de la Guàrdia Civil per impedir la seva mobilitat". També afegeix que altres concentrats fvan "empentar als agents i bloquejar la sortida d'un vehicle de la Guàrdia Civil".

Segons la jutgessa, Sànchez i Cuixart "es van erigir com a interlocutors de la concentració, afirmant que podien moure als membres de la concentració per als seus fins, intentant negociar durant almenys cinc vegades amb les forces de seguretat", però "plantejant diferents opcions que els convenien exclusivament per a les seves finalitat polítiques".

"Però mai van acceptar aquelles opcions que els especialistes de seguretat ciutadana proposaven per evitar o disminuir riscos", afegeix, i "aquest control mai el van utilitzar per desconvocar o diluir una concentració que havien convocat i que estava coaccionant i impedint als agents investigadors complir les ordres del jutge".

En la interlocutòria, la jutgessa recull declaracions de Sànchez d'aquelles jornades com ara "que ningú se'n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa", o que tan ell com Cuixart van fer una crida a "la mobilització permanent" pujats a dalt d'un cotxe de la Guàrdia Civil.