Després de l'intercanvi de cartes entre els presidents català i espanyol, la coalició de Govern Junts pel Sí (JxSí) i la CUP es van reunir per estudiar la possibilitat que la declaració d'independència de Catalunya sigui aprovada pel Parlament en el debat de política general o bé en un ple monogràfic, ja que ambdues opcions permeten proposar una resolució sense alterar l'ordre del dia.

En tot cas, no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, tal com van explicar fonts coneixedores de la reunió que van mantenir ahir. El bloc independentista esperarà al Consell de Ministres extraordinari de demà per concretar les següents passes a seguir des de la cambra per aplicar el resultat del referèndum de l'1-O.

La trobada de JxSí i la CUP es va allargar prop de quatre hores al Parlament, tot i que amb interrupcions, durant les quals van abordar el tipus de ple més «adequat» per debatre i votar la declaració.

El debat de política general que se celebra anualment al Parlament després de l'estiu encara no s'ha convocat i, per això, ara es perfila com una possibilitat molt factible per incloure la declaració com una «proposta de resolució» conjunta i única de JxSí i la CUP. Els grups presenten les propostes de resolució en la segona jornada del debat de política general, un cop finalitzada la intervenció inicial del president de la Generalitat i les dels portaveus de tots els grups de la cambra.

Aquest és el mateix procediment d'un ple monogràfic, encara que, en aquest cas, s'ha d'especificar el tema i les resolucions dels grups. Un ple ordinari, en canvi, ha de seguir un ordre del dia establert prèviament i aprovat per la Junta de Portaveus, encara que els grups tenen la possibilitat d'alterar-lo un cop iniciat, si així ho aproven la majoria dels diputats. Aquest tipus de ple té un inconvenient afegit, ja que inclou lleis i mocions de matèries molt diverses tramitades pel Govern i els grups però, ara, la CUP es nega a tornar a fer «activitat parlamentària de signe autonòmic».

Mentre que els anticapitalistes insisteixen que la Declaració Unlilateral d'Independència s'aprovi com més aviat millor, al marge del format concret del ple, JxSí té menys pressa i defensa que es faci en el moment més «oportú», atenent factors com el diàleg i la mediació que el president català, Carles Puigdemont, ha sol·licitat.

Uns i altres coincideixen, en tot cas, que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part de l'Estat pot accelerar l'aprovació de la declaració d'independència.

Tot això arriba després de l'última resposta de Puigdemont, davant de la qual el govern del Partit Popular va afirmar que continuarà amb els tràmits previstos a l'article 155 de la Constitució.

Per la seva banda, el portaveu d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, va treure ferro a la reunió d'ahir al matí amb la CUP i va advertir que «l'amenaça del 155» per part de l'Estat situa «més a prop» d'aixecar la suspensió de la declaració d'independència que va proposar Puigdemont el 10 d'octubre. «Si es fa realitat, no tindrem més remei que tirar endavant la declaració», va assegurar Sabrià en declaracions als mitjans a la seu del partit.