El cessament del president català, Carles Puigdemont, i dels consellers; la limitació de les funcions del Parlament, i que el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, assumeixi les competències per convocar eleccions són les principals mesures acordades avui pel Consell de Ministres per a Catalunya.

Aquesta és la relació de les mesures que, en aplicació de l'article 155 de la Constitució, el Govern demanarà que aprovi el Senat per posar-les en marxa en aquesta Comunitat Autònoma:

1. Mesures dirigides al president de la Generalitat de Catalunya, al vicepresident i al Consell de Govern:

- S'autoritza al Govern de la nació a cessar el president de la Generalitat de Catalunya, el vicepresident i els consellers que integren el Consell de Govern.

- El cessament implicarà la substitució en l'exercici de totes les funcions que estatutària, legal i normativament els són pròpies com a president, vicepresident i consellers i com a titulars dels seus respectius departaments o conselleries.

- L'exercici de les esmentades funcions correspondrà als òrgans o autoritats que creï a aquest efecte o designi el Govern.

- Rajoy assumeix la competència del president de la Generalitat per decretar la dissolució anticipada del Parlament de Catalunya o el fi de la legislatura i per a la convocatòria d'eleccions autonòmiques en el termini màxim de sis mesos des de l'aprovació pel Senat de les mesures.

2. Mesures dirigides a l'Administració de la Generalitat:

- L'Administració de la Generalitat de Catalunya continua funcionant com l'organització administrativa ordinària, però sota les directrius dels òrgans o autoritats creats o designats pel Govern, que seran de compliment obligat per tot el personal, siguin funcionaris públics o empleats subjectes al règim laboral.

- L'òrgan que es designi podrà acordar el nomenament, el cessament o la substitució temporal de qualssevol autoritat, càrrec públic i personal de l'Administració, així com els de qualssevol organismes, ens i entitats vinculades o dependents de la mateixa, i del seu sector públic empresarial.

3. Mesures singulars sobre determinats àmbits d'activitat administrativa.

3.1. Seguretat i ordre públics.

- Els òrgans o autoritats creats o designats pel Govern podran dictar instruccions directes i de compliment obligat als Mossos d'Esquadra, acordar el desplegament dels Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya i substituir els Mossos si és necessari.

3.2. Àrea de gestió econòmica, financera, tributària i pressupostària.

- El Govern exercirà les competències necessàries en matèria econòmica, financera, tributària i pressupostària, entre elles garantir que els fons estatals que corresponguin a la comunitat i els ingressos que recapti no es destinin a activitats relacionades amb el procés secessionista.

3.3 Àrea de telecomunicacions i comunicacions electròniques i audiovisuals.

- L'Executiu assumeix el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i el Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya.

- En àmbit del servei públic autonòmic de comunicació audiovisual, es garantirà la transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural.

4. Mesures dirigides al Parlament de Catalunya.

- El president del Parlament de Catalunya no pot proposar candidat a la presidència de la Generalitat, ni el parlament català celebrar debat i votació d'investidura.

- No seran d'aplicació les funcions de control parlamentari. Aquestes funcions recauran en l'òrgan que designi el Senat.

- El Parlament no podrà adoptar iniciatives contràries a la Constitució i a l'Estatut, mentre que el Govern tindria un termini de 30 dies per exercir el seu dret a veto.

5. Mesures de caràcter transversal:

- L'exercici de les competències, facultats i funcions que s'atribueixi als òrgans o autoritats creats o designats pel Govern s'ajustarà a la normativa vigent, estatal o autonòmica.

- Declaració d'invalidesa i ineficàcia de disposicions, actes i resolucions autonòmiques dictades tant pel Parlament com per la Generalitat que contravinguin les mesures acordades pel Senat. Seran nuls de ple dret i mancaran de cap efecte.

- Tampoc tindrà validesa qualsevol publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya o en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya sense l'autorització o en contra d'allò acordat pels òrgans o autoritats que designi el Govern.

- Correspondrà als òrgans o autoritats que designi el Govern la modificació dels departaments, de les estructures orgàniques i dels organismes, ens i entitats vinculades o dependents de la Generalitat de Catalunya.

- També podrà adoptar tots els actes, actuacions, resolucions i disposicions necessàries per garantir el compliment de les mesures.

- L'Estat podrà imposar sancions disciplinàries als funcionaris o personal laboral de la Generalitat de Catalunya que no acatin les mesures, sense perjudici de posar-ho en coneixement de la Fiscalia

- Les mesures es mantindran vigents i seran d'aplicació fins a la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat, que resulti després de la celebració de les corresponents eleccions al Parlament de Catalunya.

- Les mesures que resultin autoritzades pel Senat, entraran en vigor des del moment de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat.