El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis,«No crec que hi hagi cap situació brutal. Crec que, de moment, s'ha demostrat que moltes d'aquestes imatges són falses», va assenyalar Dastis en una entrevista al programa de la BBC The Andrew Marr Show. «Si hi va haver algun ús de la força, aquest va ser un ús limitat i provocat pel fet que es va impedir als cossos i forces de seguretat de l'Estat que complissin les ordres dels tribunals», va puntualitzar el ministre d'Exteriors. «No dic que totes les imatges siguin falses, però algunes ho són. Hi va haver moltes informacions alternatives i fake news. I com he dit abans, no es va fer un ús de la força deliberat, sinó provocat», va concloure.

Dastis va explicar que el Govern central segueix «estrictament les clàusules de la Constitució» per «restaurar la normalitat i la unitat pel bé de tots els catalans». El titular d'Exteriors va al·ludir a les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va considerar la mesura de l'Executiu espanyol com «el pitjor atac a les institucions» democràtiques de Catalunya des dels temps de Franco. «Un cop d'estat és allò que han fet el senyor Puigdemont i el seu Govern. El que nosaltres estem fent és seguir estrictament les clàusules de la nostra Constitució», va respondre.

Pel que fa a la possibilitat que el Govern pogués plantejar-se una via legal per celebrar un referèndum, com va passar amb Escòcia el 18 de setembre del 2014, Dastis va afirmar que l'executiu hauria d'«estudiar» com introduir una possible esmena a la Constitució.

La situació escocesa, diferent

«Però, en qualsevol cas, el que està clar -va dir- és que aquest és un assumpte que han de decidir tots els espanyols», alhora que va destacar que la situació escocesa és diferent a la catalana, ja que compta amb un «marc constitucional i una història molt diferent». «El cas d'Escòcia constitueix una excepció» si es tenen en compte «la resta de democràcies i socis de la UE que no acceptarien adoptar una decisió així».

Pel que fa a la decisió del Govern central d'aplicar l'article 155, va matisar que «són ells els que han estat, de fet, ignorant les lleis i les regles del Govern autonòmic català», mentre que l'executiu de Madrid «està intentat restaurar l'ordre legal, la constitució i també les normes catalanes». Qüestionat per quines seran les mesures que l'executiu implementarà a partir d'ara, va indicar: «Establirem quines autoritats governaran els assumptes diaris de Catalunya».