L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) veu "més a prop" que aquest divendres s'acabi proclamant la República al Parlament. El portaveu de l'entitat, Agustí Alcoberro, celebra que després dels moments d'incertesa que s'han viscut aquest dijous, amb la possibilitat que s'acabessin convocant eleccions autonòmiques, n'hagi acabat sortint "la determinació clara de tirar endavant". Us cop escoltat el posicionament de Junts pel Sí i la CUP a l'inici del ple del Parlament d'aquest dijous, Alcoberro pronostica que divendres s'aixecarà la suspensió respecte a l'aplicació dels acords del referèndum: "Tot indica que estem en aquesta línia".

El portaveu de l'ANC ha fet una crida a concentrar-se divendres a l'entorn del Parc de la Ciutadella per "acompanyar" el Parlament en la proclamació de la República Catalana. "És un ple molt important i que pot ser determinant", afirma Alcoberro un cop ha intuït que els grups de JxSí i la CUP podrien portar la proposta a votació.

L'ANC muntarà un escenari per seguir el ple a la cantonada dels carrers Picasso i Pujades i espera reunir-hi "milers de persones". L'entitat reuneix aquest dijous a la tarda una reunió del seu Secretariat per acabar de polir els detalls de la convocatòria i els actes que s'hi puguin acabar desenvolupant.

Alcoberro ha insistit en fer una crida a la " confiança" i ha volgut restar importància a les hores d'incertesa que s'han viscut aquest dijous, quan en alguns moments hi havia sobre la taula la possibilitat de convocar eleccions autonòmiques: "Ha estat un dia molt complicat i hem assistit a situacions difícils".

En aquest sentit, des de l'ANC veuen normal que hi hagi "molt moviments" en aquest sentit, però celebren que finalment s'hagi imposat l'opció de "donar validesa" als resultats de l'1-O: "Lògicament no controlem tots els 'tempos', però l'important és que el ple ha començat i la majoria parlamentària ha expressat aquesta voluntat".