El president del Govern, Mariano Rajoy, va ordenar ahir el cessament del president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, i de tot el seu Govern, va dissoldre el Parlament i va convocar eleccions autonòmiques per al dijous 21 de desembre.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va aprovar les mesures a Catalunya a l'empara de l'article 155 de la Constitució, Rajoy va justificar l'avançament electoral perquè considera que és «urgent tornar la veu als ciutadans catalans perquè decideixin el seu futur».

I ho és també, va afegir, perquè «ningú no pugui cometre il·legalitats en nom» dels ciutadans de Catalunya. «Són les urnes, les de veritat», les que han d'establir «els controls i garanties» i «les que poden establir les bases de la necessària recuperació de la convivència entre catalans», va afegir Rajoy. Els acords relatius a l'aplicació del 155 es desenvolupen en cinc decrets, que entraran en vigor quan siguin publicats al Butlletí Oficial de l'Estat. El primer dels decrets és el del cessament de Puigdemont, que podria incórrer en usurpació de funcions si es resisteix al seu cessament, i el segon el que acorda el cessament de la resta de membres del Govern, entre ells el vicepresident, Oriol Junqueras.

A ells se suma un tercer pel qual es fixa que els ministeris assumeixin les competències respectives de cada conselleria i que adjunta un annex amb les equivalències respectives. Un altre decret inclou extincions d'organismes i altres cessis, com el del personal eventual que deixa d'exercir la seva funció quan cessa al seu torn el càrrec del qual depenen.

El cinquè decret és el de convocatòria d'eleccions a Catalunya per al dia 21 de desembre, que es publicarà demà, de manera que comença a comptar el termini de 54 dies fixat a la Llei Orgànica del Règim Electoral General que han de transcórrer des d'aleshores fins al dia dels comicis.

Per això, fonts del Govern apuntaven ahir al tancar aquesta edició que serà previsiblement avui quan el BOE publiqui la resta de decrets aprovats pel Consell de Ministres. A més el Consell de Ministres va ordenar el cessament del secretari general d'Interior de la Generalitat, César Puig, i del director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler. Igualment, l'Executiu va ordenar el tancament de les «ambaixades» catalanes a l'exterior i el cessament dels delegats a Brussel·les i Madrid, cosa que afecta les representacions de la Generalitat a Alemanya, França i Suïssa, el Regne Unit i Irlanda, Àustria, Itàlia, Unió Europea i els Estats Units, així com del Diplocat.

Per altra banda, la Fiscalia preveu emprendre accions contra el Govern de la Generalitat i la Mesa del Parlament dilluns.