Carles Puigdemont, que no es dona per cessat com a president de la Generalitat, va demanar ahir «paciència, perseverança i perspectiva» als catalans per «defensar les conquestes aconseguides fins avui» i mantenir una «oposició democràtica» a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En una «declaració institucional» emesa per TV3 des de la seu de la delegació del Govern a Girona, Puigdemont no ha volgut revelar ni els contactes que estan mantenint els membres del seu Govern -el cessament dels quals va anunciar divendres el president del Govern, Mariano Rajoy- ni els debats i acords que estan adoptant per donar contingut a la declaració d'independència de divendres al Parlament.

Això no obstant, Puigdemont va voler deixar clar que no acata l'aplicació del 155: «La nostra voluntat és continuar treballant per complir els mandats democràtics i a la vegada buscar la màxima estabilitat i tranquil·litat, entenent les dificultats lògiques que comporta una etapa d'aquesta naturalesa, que el nostre país no ha recorregut mai».

Després del dia «històric» i «carregat de sentit democràtic i cívic» viscut divendres, en què el Parlament «va complir amb allò que els ciutadans van votar» a les eleccions del 27 de setembre del 2015, segons Puigdemont, el Consell de Ministres va prendre «decisions contràries a la voluntat expressada» pels catalans a les urnes.

«En una societat democràtica, són els parlaments els que escullen o cessen els presidents», va subratllar Puigdemont, que va dir que l'etapa actual s'ha de defensar «amb un incansable sentit cívic i compromís pacífic».

«No ens desviem»

En aquest sentit, va afegir: «No ens desviem: continuem perseverant en l'única actitud que ens pot fer guanyadors. Sense violència, sense insults, de manera inclusiva, respectant persones i símbols, opinions i també respectant les protestes dels catalans que no estan d'acord amb el que ha decidit la majoria parlamentària».

Des d'un faristol amb el logotip de la Generalitat, davant unes escalinates i al costat de les banderes catalana i europea, Puigdemont va assenyalar que «la millor manera de defensar les conquestes aconseguides fins avui és l'oposició democràtica a l'aplicació de l'article 155, que és la consumació d'una agressió premeditada a la voluntat dels catalans».

«Ho hem de fer preservant-nos de la repressió i de les amenaces, fent-ho sense abandonar mai, mai en la vida, en cap moment, una conducta cívica i pacífica. No tenim ni volem la raó de la força. Nosaltres no», va recalcar.

Per la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que tampoc va acatar el seu cessament com a vicepresident del Govern, va demanar ahir als catalans que siguin «conscients de les dificultats» que posa el Govern espanyol per fer efectiva la declaració d'independència, i també va reclamar «esforç i perseverança».

Moncloa no valora el discurs

El Govern espanyol va decidir no valorar el missatge institucional de Carles Puigdemont perquè considera «ha estat cessat com a president de la Generalitat a tots els efectes» i «des d'aquell moment la qualificació de les seves conductes correspon a l'àmbit judicial», segons fonts de La Moncloa.

Va ser aquesta la primera reacció a les paraules que Puigdemont va adreçar als catalans després de l'aprovació de les mesures de l'article 155 per part del Senat i l'acord del Consell de Ministres per a la seva destitució -juntament amb la de tot el seu govern- i la convocatòria d'unes eleccions el 21 de desembre.

El president va fer una crida a fer «oposició democràtica» a aquestes mesures i no es va donar per destituït, perquè «són els parlaments els que cessen els presidents».

TV3 manté el càrrec de president

El Govern que lidera Mariano Rajoy també va traslladar a TV3 la seva queixa per haver retolat Carles Puigdemont com a «president de la Generalitat» durant l'emissió de les declaracions que el líder català va fer ahir, hores després d'haver estat cessat.