Dues persones han mort i tres més han hagut de ser ingressades com a conseqüència d'un brot de legionel·losi a Llinars del Vallès (Vallès Oriental), segona ha informat el Departament de Salut. L'Agència de Salut Pública de Catalunya, conjuntament amb l'Ajuntament de Llinars del Vallès, està investigant l'origen d'aquest brot de legionel·losi que s'ha produït els darrers dies. Les víctimes són dues persones d'edat avançada i amb patologia de base prèvia greu. Els afectats són tres homes i dues dones, la majoria d'edat avançada, i van iniciar símptomes entre el 15 i el 28 d'octubre. Aquest brot arriba pocs dies després del que es va detectar a Blanes, l'origen del qual encara no s'ha detectat.

Segons ha indicat el Departament de Salut, tant la investigació ambiental com l'epidemiològica es van iniciar el mateix dia de la notificació dels malalts. Es va recollir la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on s'han pogut contagiar els malalts i es van inspeccionar les instal·lacions de risc, com instal·lacions industrials de torres de refrigeració d'aigua, i recollida de mostres d'aigua d'aquestes instal·lacions per analitzar.

Així mateix, s'ha ordenat netejar i desinfectar els circuits implicats en la investigació dels quals s'han recollit mostres, a l'espera d'obtenir resultats analítics que orientin sobre l'origen del brot.

Paral·lelament, l'Ajuntament ha deixat sense activitat elements que faciliten l'aspersió important d'aigua, com fonts ornamentals, regs i vehicles de neteja viària.

Segons el Departament, a data d'avui no es pot descartar que puguin aparèixer més afectats en els propers dies, ja que el període d'incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies.

Des de l'Agència Pública de Salut es continua amb la investigació del brot i s'han reforçat tant les activitats de vigilància epidemiològica com d'investigació ambiental, i s'ha informat a tots els centres sanitaris de la zona, mentre es resta a l'espera dels resultats de les analítiques practicades a les instal·lacions amb possible implicació.

La legionel·losi es contagia per inhalació d'aigua polvoritzada o aerosols, i no es transmet d'una persona a una altra. Les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari, i les d'edat avançada.