La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat presó incondicional per a vuit dels exconsellers del Govern català cessat, entre ells el vicepresident Oriol Junqueras. Lamela atén així completament a la petició de la Fiscalia, que havia sol·licitat presó sense fiança per a tots els exconsellers que han declarat aquest dijous menys per a Santi Vila, per a qui havia demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros. L'ACN i Òmnium convoca la ciutadania a concentrar-se davant dels ajuntaments a les 7 de la tarda com a senyal de protesta.

22.04 - Cassolada a nombrosos municipis de Catalunya

Nova cassolada de protesta del moviment independentista, aquesta vegada per posar de manifest el rebuig a l'empresonament de nou consellers del Govern de Carles Puigdemont, destituït per l'executiu de Mariano Rajoy en virtut de l'aplicació de l'article 155. Les olles i cassoles han començat a sonar a les deu de la nit a places i carrers d'arreu del país. La protesta denuncia l'ordre d'empresonament de l'Audiència Nacional del vicepresident Oriol Junqueras, les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs i els consellers Raül Romeva, Carles Mundó, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Santi Vila. La jutge Carmen Lamela instrueix contra ells una causa pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics.

22.01 h - Anunci de vaga general per a la setmana vinent

La Intersindical-CSC ha anunciat vaga general de cara a la setmana vinent. El sindicat ja ha preavisat d'una aturada entre el dilluns 6 i el dijous 9 de novembre, i aquest divendres concretarà en roda de premsa per a quants dies manté la convocatòria. L'anunci que finalment hi haurà vaga s'ha fet coincidint amb l'empresonament de nou consellers. La Intersindical havia convocat vaga general entre el 30 d'octubre i el 9 de novembre, però va desconvocar-la entre el dilluns 30 i el diumenge 5. És per això que el Departament de Treball ja va dictar fa dies els serveis mínims.

21.26 h - Arrimadas «respecta» les decisions judicials i es prepara pel 21-D

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha respost a l'empresonament preventiu dels consellers destituïts afirmant que el partit "respecta" les decisions judicials, mentre ha fet una crida a formar una alternativa de govern que es marqui com a objectiu "recuperar el sentit comú". Abans d'assistir a un acte de Societat Civil Catalana, Arrimadas ha recordat que la interlocutòria de la jutge Lamela senyala el viatge de Carles Puigdemont a Brussel·les per demostrar la possibilitat de fugida de la resta d'investigats, però ha insistit en "no fer valoracions" de la decisió de la magistrada. Per a la líder del partit taronja, la situació actual -amb l'empresonament de vuit consellers i l'ordre de recerca de Puigdemont- és "molt greu" i ha assegurat que "feia anys" que el partit advertia que s'arribaria a aquest punt.

21.03 - Puigdemont veu en l'empresonament de part del Govern un "cop" contra el 21-D

El president Carles Puigdemont ha advertit aquest dijous en un missatge institucional que l'empresonament de part del seu govern és un "cop contra el 21-D", perquè els comicis "es desenvoluparan en un clima de repressió i amb empresonaments", en una "situació sense precedents a l'Europa del segle XXI". Puigdemont, com a "legítim" president, ha exigit "l'alliberament dels consellers i el vicepresident" i la "fi de la repressió política". En un missatge emès per TV3, el president també ha avisat els catalans que hi haurà una "repressió llarga i ferotge" i ha lamentat que "la fúria" de l'Estat està "desbocada i ho amenaça tot". Puigdemont, per això, ha fet una crida a "a combatre-ho" de la manera catalana, "sense violència, en pau i amb respecte per totes les opinions i persones".

20.49 h - El PSOE respecta la decisió de la jutge Lamela: «La política a la política»

El portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, Oscar Puente, ha expressat avui que el seu partit "no entra a valorar la decisió judicial" de la jutge Carmen Lamela sobre l'empresonament de diversos exconsellers: "La política a la política, i els jutges a la justícia", ha resumit. En una entrevista amb RNE, preguntat per la presó incondicional dictada contra el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i set exconsellers més, Puente ha dit que aquesta decisió estava "dins del possible", però ha insistit que el seu partit no vol posar "cap altre cognom" al respecte a l'acció de la justícia.

20.31 h - Fachin crida a una resposta unitària per fer «tremolar» l'Estat

El líder de Podem, Albano Dante Fachin, ha cridat avui a articular una resposta unitària "des de la pluralitat" per fer "tremolar" l'Estat, després que la jutgessa de l'Audiència Nacional hagi ordenat l'entrada a la presó de vuit exconsellers i la detenció de la resta i de l'expresident Carles Puigdemont.

20.12 h - Llegeix els autos de la jutgessa Lamela

Auto "Oriol Junqueras i 7 exconsejeros" (PDF)

Auto "Santiago Vila" (PDF).

20.01 - Lamela decidirà demà si ordena la detenció de Puigdemont i els consellers que són a Bèlgica

La magistrada de l'Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela té previst decidir aquest divendres si dicta ordres internacionals de detenció per al president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que també són a Bèlgica. La fiscalia ho ha demanat aquest dijous, però la magistrada ha posposat la decisió per divendres, després de decretar presó per als altres nou consellers. Es dóna la circumstància que Lamela està de guàrdia tota aquesta setmana.

19.43 h - Comencen a arribar els consellers destituïts a la presó d'Estremera

Poc després de les set de la tarda, ha arribat al centre penitenciari d'Estremera el primer furgó policial amb consellers destituïts. Finalment, Institucions Penitenciàries ha canviat de criteri i en lloc de distribuir els nou exconsellers en cinc presons ha optat per internar els homes a aquest centre i les dues dones a Alcalà. Quatre vehicles policials custodien l'entrada de la presó, que està situada a uns 80 quilòmetres de la capital madrilenya. La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat el seu ingrés a presó preventiva sense fiança pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Només el conseller destituït Santi Vila podrà eludir la presó quan dipositi una fiança de 50.000 euros.

19.13 h - Els set consellers es dirigeixen a la presó d'Estremera i les dues conselleres a la d'Alcalá Meco

Els vuit consellers destituïts i el dimitit Santi Vila finalment aniran només a dues presons madrilenyes, i no a les cinc inicialment indicades. Junqueras i Forn havien d'ingressar al centre penitenciari d´Estremera, Turull i Romeva al de Valdemoro, Rull al de Navalcarnero, Mundó i Vila a Aranjuez, i Bassa i Borràs a Alcalà Meco. No obstant això, finalment, tots els consellers aniran a la presó d'Estremera i les conselleres a la d'Alcalà.

18.23 h - La primera ministra d'Escòcia condemna l'empresonament dels consellers

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha condemnat aquest dijous l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers destituïts pel govern espanyol i ha reclamat una solució política. "Més enllà de la opinió que tingui cadascú sobre Catalunya, tots els demòcrates haurien de condemnar l'empresonament de líders escollits, està malament", ha dit Sturgeon en una piulada. Segons la primera ministra escocesa, "el desacord sobre el futur de Catalunya és polític". "S'hauria de resoldre democràticament, no empresonant els opositors polítics", ha avisat.

18.11 h - Pascal crida a deixar clar que les idees i les institucions no aniran a presó amb els consellers

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, avisa que les idees i les institucions no aniran a la presó. "Ara fiquen a presó els nostres consellers. Pensen q amb ells, les nostres idees i institucions. Els deixarem clar que no!", ha manifestat a través del seu compte de Twitter després que la jutge de l'Audiència Nacional hagi decretat presó incondicional per a 8 consellers destituïts. Són Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó i Meritxell Borràs.

18.01 - Primeres reaccions a Twitter

18.02 h - Iglesias: «Em fa vergonya que el meu país s'empresoni opositors»

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'ha confessat avergonyit després de conèixer l'ordre de presó incondicional per a l'exvicepresident català Oriol Junqueras i set exconsellers, i ha demanat "llibertat" per als que ha qualificat de "presos polítics". "M'avergonyeix que al meu país s'empresoni opositors. No volem la independència de Catalunya però avui diem: llibertat presos polítics", ha escrit Iglesias en el seu perfil de Twitter poc després de conèixer-se la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional.

17.53 - Suspenen els concerts d'avui a Fires de Girona

L'Ajuntament de Girona ha comunicat amb un tuit que suspèn els concerts de les Fires de Sant Narcís com a mostra de rebuig a l'empresonament dels consellers del Govern.

17.36 h - Forcadell: «Envien a la presó el govern democràticament escollit. Injust. Indecent»

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha qualificat "d'injust i indecent" que enviïn a la presó el govern democràticament escollit. Així ho ha manifestat a través del seu compte de Twitter després que la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela hagi dictat presó incondicional per a vuit dels consellers destituïts pel govern espanyol. Forcadell ha donat el seu suport a través de les xarxes: "Estem amb vosaltres i les vostres famílies".

16.55 - Ordenen l'ingrés a presó de Junqueras i altres vuit consellers

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat presó incondicional per als vuit consellers de la Generalitat destituïts que avui han declarat acusats de rebel·lió, sedició i malversació. En el cas de Santi Vila, s'ha dictat presó eludible sota fiança de 50.000 euros. Així, seran traslladats immediatament a presó Oriol Junqueras (Vicepresidència i Economia), Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (Afers Internacionals), Josep Rull (Territori), Carles Mundó (Justícia), Meritxell Borràs (Governació), Joaquim Forn (Interior) i Dolors Bassa (Treball). Llegeix tots els detalls de la resolució aquí

15.40 - L'advocat belga de Puigdemont afirma que "no serà fàcil" mantenir-lo a Bèlgica si hi ha una ordre de detenció

L'advocat belga del president Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha explicat aquest dijous en declaracions a TV3 que el principal argument de la seva defensa serà que en aquest cas s'han "violat drets humans i drets fonamentals". I en una entrevista al mitjà flamenc HLN Bekaert ha afirmat que si hi ha una ordre de detenció europea "no serà fàcil" retenir Puigdemont a Bèlgica. Segons explica, fins al 2004 l'acusació d'un crim polític era un bon motiu per no extradir algú. "Des de llavors ja no s'aplica i la llei deixa poc marge de maniobra", afirma. En aquest sentit afegeix que "l'única possibilitat" que té en aquest cas és demostrar que hi ha un "perill" que els drets humans del seu client "siguin violats". "Això ja em va passar quan Espanya va demanar l'extradició de dos clients bascos", comenta. "I quins drets poden ser aquests", li pregunta el periodista. "Seré molt creatiu. Un dels arguments que podria fer servir és que 30 anys de presó és una sanció desproporcionada per organitzar un referèndum pacífic".

15.01 - La fiscalia demana una ordre europea de detenció contra Puigdemont i els consellers destituïts que són a Bèlgica

La fiscalia ha demanat a l'Audiència Nacional espanyola que dicti una ordre europea de detenció contra el president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, i quatre dels seus consellers, Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que són a Bèlgica des del cap de setmana. Després que no s'hagin presentat a la citació, el ministeri públic ha demanat que els detinguin perquè compareguin davant seu el més aviat possible.

14.24 h - Terricabras recomana a Puigdemont que es quedi a Brusel·les

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha recomanat al president Carles Puigdemont quedar-se a Brusel·les, davant la "dictadura constitucional" de l'estat espanyol. Terricabras considera que és "molt important" que es pugui escoltar "la veu lliure del president" a Europa. "Aquí no ho podria fer. Hem de guanyar tots els espais de llibertat que podem, i aquell és un espai de llibertat", remarca. L'eurodiputat també ha fet una crida a participar en les properes eleccions del 21 de desembre, tot i que les hagi convocat Mariano Rajoy. "Si tornem a guanyar, la cara d'Europa canviarà, i això és molt rellevant", ha subratllat Terricabras, que ha animat als ciutadans a seguir protestant "fins que es recuperin tots els drets".

14.13 h - Acaba la vista i la jutgessa ordena que els consellers destituïts esperin dins de l'Audiència

La vista posterior a les declaracions de vuit consellers destituïts i de Santi Vila a l'Audiència Nacional ha acabat cap a les 14.00 hores i els investigats hauran d'esperar dins de les dependències judicials la decisió de la jutge, que ja està redactant la interlocutòria.

13.22 h - El govern espanyol restringeix l'accés als perfils de Twitter i Facebook de les delegacions a l'exterior

El govern espanyol ha restringit aquest matí l'accés als perfils a les xarxes socials de les delegacions del Govern a l'estranger, inclosa, també, la de Brussel·les, que no s'havia de veure afectada pel 155. Els comptes a Twitter i Facebook han estat "restringits", i durant una estona no s'han pogut consultar les publicacions fetes fins avui. Poc després, el compte de la delegació a Brussel·les ha reaparegut, però amb només pocs seguidors. El de la delegació al Regne Unit, en canvi, segueix tancat, mentre que el d'Àustria sembla operar amb normalitat. A més, també hi ha hagut canvis a les pàgines web de les delegacions clausurades, i a la de la representació davant de la Unió Europea ja no hi ha informació sobre el delegat, que era, fins aquest dilluns, Amadeu Altafaj, i s'han esborrat algunes notícies referents al procés.

13.21 h - Concentració a Girona en protesta per la destitució del "govern legítim" de Catalunya

Prop d'un miler de persones s'han concentrat aquest dijous davant de la seu de la Generalitat de Girona, en protesta per la destitució del que consideren "govern legítim" de Catalunya. Entre els assistents hi havia treballadors de la Generalitat que han defensat el fins ara delegat del Govern, Eudald Casadesús, amb crits de "el nostre delegat no es toca". També s'ha llegit un manifest exigint la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i demanant que s'aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Un dels assistents en Josep Radresa assegura que seguirà protestant "les vegades que calgui" fins que s'aconsegueixi arribar a "llibertat absoluta". Radresa també considera "molt important" anar a votar el proper 21 de desembre per no "regalar" les institucions catalanes "a aquells que són contraris al seu desenvolupament".

13.15 h - Forcadell: «Tornem cap a casa. Gràcies a tots i totes per la feina, suport i esforç»

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anunciat a través del seu compte de Twitter que torna cap a Catalunya. "Tornem cap a casa. Gràcies a tots i totes per la feina, suport i esforç", ha manifestat després que el Tribunal Suprem hagi acordat vigilància policial per a Forcadell i els cinc membres de la Mesa fins al 9 de novembre.

12.15 h - La Fiscalia demana presó per als exconsellers que han acudit a l'Audiència Nacional excepte per a Santi Vila

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat aquest dijous presó provisional per a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els altres consellers cessats que han acudit a l'Audiència Nacional, a excepció de l'exresponsable d'empresa de la Generalitat Santi Vila, pel qual demana presó eludible amb fiança.. El Ministeri Públic ha formulat aquesta petició atenent a la gravetat dels delictes que s'imputen als exmembros del Govern per participar en la declaració unilateral d'independència aprovada divendres passat al Parlament de Catalunya. Tots ells s'han limitat a respondre a les preguntes del seu advocat, a excepció de l'exconseller d'Empresa Santi Vila que també ha respost a la Fiscalia. Dels catorze citats per la jutge del cas, Carmen Lamela, nou han estat els que s'han traslladat a l'Audiència Nacional i altres cinc -entre ells el president cessat Carles Puigdemont- s'han quedat a Bèlgica, on van viatjar el cap de setmana passat. Se'ls investiga pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

12.05 h - Acaben les compareixences dels consellers destituïts a l'Audiència Nacional

Les compareixences dels consellers destituïts que aquest dijous han anat a l'Audiència Nacional han acabat cap a les dotze del migdia. Les declaracions davant de la jutge Carmen Lamela han començat poc abans de les 10 del matí, de manera que han durat unes dues hores. Els últims en declarar han estat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carles Mundó, mentre que abans ja ho havien fet Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Santi Vila. Segons fonts de la Fiscalia i del Govern destituït, tots a excepció de Vila s'han limitat a respondre a les preguntes dels seus advocats. La jutgessa Lamela ha fixat la vista per decidir sobre possibles mesures cautelars un cop acabades les compareixences.

11.55 h - El President del CGPJ recorda a Puigdemont que "el seu deure és comparèixer" davant la jutge

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha recordat a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als exconsellers del Govern que no s'han presentat a la citació del jutge, per la querella arran de la declaració d'independència, que "el seu deure és comparèixer". "En relació amb les persones que no han comparegut... el deure és comparèixer davant de la citació d'un jutge, a Espanya o en qualsevol altre país de la Unió Europea, i normalment es cursa ordre de detenció si no acudeixen", ha explicat Lesmes, que també és president del Tribunal Suprem.

11.48 h - Lamela fixa una vista de mesures cautelars per després de les declaracions dels exconsellers

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha fixat la celebració d'un vista en la qual es podrien adoptar mesures cautelars per als exconsellers de la Generalitat una vegada concloguin totes les seves declaracions.Fins al moment ja ho han fet els exconsellers Jordi Turull (Presidència); Josep Rull (Territori), Meritxell Borràs (Governació) i Joaquim Forn (Interior) i Santi Vila (Empresa), l'únic que ha respost a les preguntes de totes les parts perquè la resta només ho ha fet als seus advocats.

11.40 h - Els exconsellers, excepte Santi Vila, estan responent només als seus advocats

Els exconsellers que han declarat ja davant la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela estan responent només a preguntes dels seus advocats, excepte Santi Vila, que ha respost a més parts, segons han informat fonts jurídiques. El primer a declarar, que ja ha acabat, ha estat l'exconseller de Presidència Jordi Turull i després ha iniciat la seva compareixença l'exconseller de Territori Josep Rull, després de la qual cosa ho han fet, sense que se sàpiga l'ordre, Santi Vila (Empresa), Meritxell Borràs (Governació) i Joaquim Forn (Interior). En aquests moments està compareixent un sisè exconseller, el nom del qual no ha transcendit i que està esperant que arribi el seu advocat des del Tribunal Suprem per fer-ho. D'aquesta manera, faltarien per declarar l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva (Assumptes Internacionals), Carles Mundó (Justícia) i Dolors Bassa (Treball).

11.35 h - La Fiscalia demana vigilància policial per a Forcadell i la Mesa fins al 9N

La Fiscalia del Suprem ha demanat vigilància policial per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres cinc investigats en aquest tribunal fins que declarin el dia 9 de novembre. Fonts del tribunal han informat d'aquesta petició després que el jutge hagi accedit a ajornar les declaracions fins al dia 9 de novembre a sol·licitud dels lletrats dels sis investigats. El fiscal no s'ha oposat a aquest ajornament, però ha demanat com a mesura cautelar la vigilància policial per a Forcadell i els cinc membres de la Mesa del Parlament

10.40 h - S'ajorna una setmana la declaració de la Mesa del Parlament al Tribunal Suprem

El jutge del Suprem ha acceptat la petició presentada per alguns dels advocats dels membres de la Mesa del Parlament, que al·legaven falta de temps per preparar la defensa dels seus representats. Ha fixat la declaració per al proper 9 de novembre

09.35 h - Artur Mas davant l'Audiència Nacional: La solució al conflicte arribarà amb la política, no amb els tribunals

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha parlat aquest matí a les portes de l'Audiència Nacional: «Sóc aquí per acompanyar els membres del govern i de la Mesa del Parlament. Als tribunals no es resoldrà el conflicte entre Catalunya i Espanya. La solució ha de ser política. El 21 de desembre hi haurà eleccions a Catalunya: Seran una bona oportunitat per derrotar l'autoritarisme de l'Estat».

09.20 h - Els membres de la Mesa del Parlament arriben al Suprem

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha estat l'última a arribar dels sis membres de la Mesa citats avui a declarar en el Suprem per delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Abans que ella, cap a les 9:15 hores, han entrat junts al Tribunal els altres cinc imputats: Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. Forcadell ha arribat minuts després en cotxe oficial i amb xofer, acompanyada pel seu advocat, Andreu Van den Eynde, que és el mateix que el de l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras

Mentre els consellers destituïts estan esperant per declarar a l'Audiència Nacional, Carles Puigdemont és a Brussel·les amb el també gironí Jami Matamala, segons avança RNE. Més informació...

09.00 h - Líders de PDeCAT, ERC i Podem donen suport als citats cridant "no esteu sols"

L'expresident de la Generalitat Artur Mas, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, o el secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, són algunes de les persones que han donat suport avui al crit de "no esteu sols" als membres del Govern i de la taula del Parlament citats avui en els tribunals. Poc abans de les 9:00 hores, quan accedien a l'Audiència Nacional, quatre exconsellers de la Generalitat -Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (Assumptes Internacionals), Josep Rull (Territori) i Joaquim Forn (Interior)- un grup de persones ha començat a aplaudir-los i cridar-los "No esteu sols". Entre els congregats per mostrar el seu suport als citats avui davant l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem es troben, a més de Mas, Tardá i Fachín, diversos diputats del PDeCAT com Carles Campuzano i Jordi Xuclà, entre d'altres.

Rull, Mundó, Romeva, Turull, Bassa, Forn i Borràs arriben a l'Audiència Nacional | Foto ACN

08.40 h - Els consellers destituïts comencen a arribar a l'Audiència Nacional per a declarar

Els membres del govern de la Generalitat destituït que es troben a l'Estat -tots menys Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Antoni Comín i Clara Ponsatí- han començat a arribar ja a l'Audiència Nacional, on estan citats a declarar a partir de les 9 del matí davant la jutgessa Carmen Lamela, que els investiga per suposats delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons i delictes connexos. El primer en entrar al recinte ha estat el líder d'ERC i vicepresident destituït, Oriol Junqueras, que ha arribat a les 8:10 hores del matí. La jutgessa Lamela encara no ha aclarit l'ordre de les compareixences i haurà de determinar també com actua respecte al president Puigdemont i la resta de consellers destituïts que es troben a Brussel·les, i si emet o no una euroordre per a la seva extradició a l'Estat. Lamela, que és la mateixa jutgessa que va dictar presó provisional per als presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, va admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra el Govern destituït aquest dimarts, només 24 hores després de la seva presentació.

08.20 h - Junqueras ja ha arribat a l'Audiència Nacional

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ja ha arribat a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat pels delictes de rebel·lió, sedició i malsversació de fons públics entre d'altres. Acompanyat del seu advocat, el vicepresident de la Generalitat destituït en virtud de l'article 155 de la Constitució, ha rebutjat respondre a les preguntes dels nombrosos periodistes que hi ha a les portes del tribunal.

08.00 h - La Fiscalia podria demanar presó provisional per al Govern català destituït

Alguns mitjans de comunicació apunten que la Fiscalia demanarà avui a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que ordeni presó provisional per als membres del govern acusats dels delictes de rebel·lió i sedició, argumentant que hi ha risc de fugida. El fiscal posaria com a exemple l'actitud del president de la Generalitat, Carles Puigdemont i els consellers que segueixen a Bèlgica.

08.00 h - El redactor del delicte de rebel·lió sobre les querelles de Maza: "Estan forçades, no encaixen dins del tipus penal"

El catedràtic de dret constitucional Diego López Garrido va ser el redactor del delicte de rebel·lió del nou Codi Penal de 1995 per casos de declaracions d'independència. El catedràtic considera que les querelles interposades pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, contra el president Puigdemont i el Govern i contra Forcadell i cinc membres més de la Mesa "no s'ajusten a dret i són forçades perquè no va existir violència". Recorda que, en el debat del nou Codi Penal -a instàncies del PNB- es va introduir una esmena que deixava clar que la rebel·lió només es donava si la declaració d'independència anava acompanya de violència "de manera clara i pública". "Per a la rebel·lió cal un element de violència física i material molt clar que no s'ha donat, la querella està forçada en la seva argumentació i no encaixa en el delicte", ha manifestat. Per això, confia que tant davant el Suprem com en l'Audiència Nacional es rebaixi el tipus delictiu.

Puigdemont i 4 consellers es queden a Bèlgica i volen delcarar per videoconferència

L'expresident català Carles Puigdemont va confirmar ahir que tant ell com quatre dels seus exconsellers es quedaran a Brussel·les i no acudiran demà a l'Audiència Nacional, on estan citats per declarar acusats de rebel·lió, sedició i malversació. Tots ells asseguren que no es neguen a declarar i demanaran fer-ho per videoconferència. Ahir, des de Brussel·les, i a través de Twitter va recordar que es complia un mes del referèndum de l'1-O i que el govern "segueix treballant"