Una tercera persona va perdre la vida com a conseqüència del brot de legionel·la detectat dimarts passat a Llinars del Vallès, mentre que van ser hospitalitzades dues persones més, amb el que són quatre els ingressats, dels quals un es troba en estat greu a l'UCI. Segons va explicar l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), els afectats tenen entre 48 i 94 anys, i els tres morts són persones d'edat avançada que tenien una patologia de base o factors de risc.

Els set afectats fins ara per aquest brot són veïns del municipi de Llinars del Vallès o bé van estar a la localitat durant els últims 14 dies, que és el període d'incubació de la legionel·la. Els afectats van començar a presentar símptomes entre els dies 15 i el 28 d'octubre, fet pel qual no es descarta que puguin aparèixer nous casos properament.

Mentrestant, els tècnics de l'Aspcat continuen amb l'estudi ambiental per delimitar possibles instal·lacions de risc a la zona i fer la inspecció, recollida i anàlisi de mostres, el tractament i, si és el cas, el tancament de les instal·lacions implicades. Els centres sanitaris d'aquesta zona estan informats i estan col·laborant en la detecció i notificació de malalts a l'Aspcat.

Risc dels fumadors

L'Agència de Salut Pública va recordar que la legionel·losi es contagia per inhalació d'aigua polvoritzada o aerosols i que les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten el sistema immunitari i les d'edat avançada.

També van recordar que la legionel·losi no es transmet d'una persona a una altra i que es pot beure sense perill l'aigua d'abastament públic, tant la que surt als domicilis particulars com de les fonts públiques.