A Catalunya s'ha convocat aquest dimecres una vaga general i una aturada de país. La província de Girona ha començat el dia amb talls en carreteres i autopistes, així com de les vies del tren d'alta velocitat (TAV), no exempts de tensió en alguns moments entre els manifestants que secunden la vaga convocada pel sindicat Intersindical-CSC i usuaris d'aquestes infraestructures.

21:54 h - Desallotgen l'estació de l'AVE de Girona després de més de dotze hores

Els manifestants que han tallat el trànsit ferroviari a l'estació de l'AVE de Girona han abandonat el lloc després de més de dotze hores d'una acció emmarcada en la jornada de vaga convocada avui a Catalunya.

Aquesta mobilització, com ha passat al migdia, s'ha vist reforçada després de la concentració que ha tingut lloc a les 18:00 hores davant de l'ajuntament de la capital gironina.

Moltes d'aquestes persones han acudit en suport del piquet de l'estació de l'AVE, com ha passat a les 12:00 després de la manifestació realitzada davant la Delegació de la Generalitat.

Una vegada els autodenominats 'comitès de defensa de la república', organitzacions ciutadanes que dirigeixen bona part d'aquestes accions, han desconvocat el tall ferroviari, les vies han quedat netes.

19:50 h - Agents de la Guàrdia Civil reobren l'AP7 en sentit nord

Agents de la Guàrdia Civil han reobert l'AP7 en sentit nord. Dos carrils de l'autopista es mantenen expedits per al pas de vehicles.

L'estacio del TAV continua bloquejada

Centenars de persones bloquegen l'estació de l'AVE a Girona, que ha estat inutilitzada pel trànsit ferroviari durant tot el dia. Al mateix temps, diversos furgons de la policia es troben a Borrassà, on els manifestants impedeixen el pas dels vehicles per l'AP-7.

18:26 h - Estat de les carreteres - Actualittzació

A les comarques gironines hi ha sis trams afectats. A l'A-2 hi ha retencions a Riudellots de la Selva en tots dos sentits, l'AP-7 està tallada a Figueres, on es fan desviaments per l'N-II, i a Borrassà en els dos sentits, l'N-152 està tallada a Puigcerdà en tots dos sentits, l'N-154 té intensitat a Puigcerdà per enllaçar amb l'N-152 en sentit sud, i a l'N-II hi ha 13 quilòmetres de retencions a la zona de Vilamalla en sentit sud.A les comarques de Lleida hi ha 2,5 quilòmetres de retenció a l'A-2 a Alcarràs en sentit Barcelona per una marxa lenta, mentre que es manté tallada l'A-22 a Almacelles en tots dos sentits i l'N-145 a la Seu d'Urgell també en els dos sentits de la marxa.

17:59 h La Plaça del Vi s'omple

Des de minuts abans de les sis de la tarda, una munió de persones omplen la Plaça del Vi convocades per les entitats sobiranistes per reclamar la llibertat dels presidents de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i els membres del govern destituït. Segons l'Ajuntament, al centre de Girona s'hi han concentrat unes 15.000 persones.

La Intersindical-CSC qualifica com a "èxit rotund" el seguiment de la vaga general

La Intersindical-CSC ha valorat "molt positivament" la jornada de vaga general d'aquest dimecres, que assegura que ha estat un "èxit rotund" perquè ha tingut un seguiment majoritari. Segons ha difós el sindicat, a l'àmbit de l'ensenyament primari, secundari i universitari el seguiment mitjà de l'aturada ha estat del 80%. En el cas de l'administració pública, afirmen, hi ha hagut un 40% de treballadors que s'han adherit a la vaga. D'altra banda, la Intersindical apunta que a Mercabarna les vendes de producte fresc han caigut un 80% respecte un dia laboral habitual.

El sindicat ha celebrat que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) resolgués contra la denúncia de Foment del Treball, que demanava suspendre la vaga perquè considerava que estava convocada per motius polítics. La Intersindical-CSC defineix la denúncia com un "intent de boicot" a l'aturada i aplaudeix que "ni la patronal ni les direccions dels grans sindicals han aconseguit frenar aquesta jornada de lluita i reivindicació".

Un grup de manifestants talla les vies de l'AVE a l'estació de Sants

Un grup d'uns 300 manifestants ha tallat vies de tren a l'estació de Sants quan faltaven pocs minuts per les cinc de la tarda. Inicialment han tallat les vies de l'AVE i posteriorment s'han dirigit a fer el mateix a algunes línies de Rodalies. Concretament, segons confirmen fonts de Renfe, els trens no poden circular de les vies 1 a la 8. Els manifestants, convocats per Universitats per la República, han començat la marxa a quarts de cinc de la tarda a plaça de Sants. S'han dirigit cap a l'estació i han entrat a les vies, alguns pagant i altres no. Els concentrats criden consignes com 'Llibertat presos polítics' i 'vaga general' i llueixen estelades, banderes anarquistes i republicanes.

16:46 h - Estat de les carreteres

Un total de 16 carreteres continuen afectades per mobilitzacions relacionades amb la vaga general, segons el Servei Català de Trànsit. Així, a les 16.00 hores, el trànsit en manté interromput en vies que enllacen amb França i Andorra, com ara l'AP-7, tallada en dos punts de les comarques gironines, la N-154 a la Seu d'Urgell, o la N-152 a Puigcerdà. A la demarcació de Barcelona, hi ha restriccions per a camions a la C-25 a Vic en sentit Girona i a Avinyó en sentit Vic. A les Terres de l'Ebre, hi ha retencions a la N-340 a l'alçada d'Amposta en els dos sentits de la marxa.

A les comarques de Lleida, hi ha 7 trams afectats. Està tallada l'A-2 a Soses en sentit Barcelona, l'A-22 a Almacelles en sentit Lleida, la C-12 a Maials en els dos sentits de la marxa, l'accés a l'AP-2 per a LL-12 a Albatàrrec en sentit sud, la N-145 a la Seu d'Urgell en els dos sentits de la marxa, i la N-230 a Vilaller i a Alfarràs en tots dos sentits.Pel que fa a les comarques gironines, l'AP-7 està tallada en els dos sentits de la marxa a Riudellots de la Selva i a Borrassà, on es fa n desviaments per la N-II. L'A-2 està tallada a Riudellots de la Selva en els dos sentits, així com també la N-152 a Puigcerdà i hi ha retencions a la N-II a Vilamalla en sentit sud.

Foment del Treball assegura que el seguiment de la vaga general és "imperceptible"

Foment del Treball ha assegurat que el seguiment de la vaga ha estat "imperceptible" i "pràcticament nul". En un comunicat, la patronal ha argumentat que "no hi ha hagut seguiment al transport públic, ni al sector d'hostaleria i restauració, ni al comerç, ni en l'àmbit industrial". Per Foment, les úniques incidències de la vaga han estat condicionades pels "actes coercitius en termes de talls de carretera i altres". En el comunicat, la patronal assegura que es tracta d'una "vaga il·legal amb motivacions extralaborals, amb defectes formals i que ha estat convocada per un sindicat minoritari sense la suficient implantació per considerar-se legitimat per convocar una vaga general". La patronal catalana lamenta "la utilització abusiva i fraudulenta de l´exercici del dret de vaga, generant vulneracions d´altres drets fonamentals".

I és que Foment del Treball va demandar el sindicat convocant de la vaga general, la Intersindical-CSC, davant del TSJC, però l'alt tribunal va decidir no suspendre l'aturada com a mesura cautelar com demanava la patronal.

16:28 h - Camions estacionats per tot arreu

El polígon de Vilamalla està saturat de camions estacionats per tot arreu. Els Mossos regulen l´enllaç a la C31 perquè hi ha cues a aquesta via, al cinturó de l´NII i l´entrada a Figueres pel pont del Príncep que estan col.lapsats. Hi ha molt trànsit per les carreteres secundàries dels pobles per salvar aquest punt.

Balanç de la jornada

Un 28,4% de les petites i mitjanes empreses catalanes han fet aturades puntuals per secundar les mobilitzacions convocades durant el 8-N per demanar l'alliberament dels consellers i els líders de l'ANC i Òmnium. D'altra banda, un 4,3% dels treballadors de les pimes s'han sumat a la vaga general. Són dades de la patronal PIMEC, que en un comunicat constata que s'han detectat "nombroses incidències" a l'inici de la jornada laboral, principalment motivades per problemes de mobilitat a causa dels talls en els accessos a les ciutats.

15:37 h - Carreteres tallades

Una vintena de carreteres pateixen talls o retencions per les mobilitzacions de la vaga general d'aquest dimecres, entre elles les que comuniquen amb França, segons el Servei Català de Trànsit. Així, a les tres de la tarda, hi ha retencions a la C-32 a Argentona en sentit nord, a la C-37 a Castellfollit del Boix en els dos sentits i a la C-25, amb restriccions pels camions a Vic en sentit Girona. També ho està l'AP-7 a Borrassà en sentit nord, a Figueres en sentit sud i a Riudellots de la Selva en els dos sentits de la circulació; l'N-152 a Puigcerdà a pocs metres de la frontera; la C-38 a Molló en els dos sentits i hi ha retencions a Vilamalla, en sentit sud. També està tallada l'N-145, que comunica La Seu d'Urgell amb Andorra, en els dos sentits.

A la demarcació de Tarragona, hi ha intermitents a La Bisbal del Penedès en sentit Barcelona i l'N-340 està tallada a Amposta en els dos sentits i es fan desviaments per la C-12 i TV-3408; mentre que l'A-2 a Riudellots continua tallada en els dos sentits.Per últim, a les comarques de Lleida l'A-2 està tallada a Soses en sentit Barcelona, l'A-2 d'Almacelles en sentit Lleida i la C-12 a Maials en els dos sentits. A la C-14, hi ha talls intermitents a Ponts en tots dos sentits i a la C-45 tampoc es pot circular en els dos sentits. D'altra banda, a l'LL-12 està tallat l'accés a l'AP-2 a Albatàrrec en sentit sud, i l'N-23' entre Vilaller i Alfarràs en tots dos sentits.

14.01 h - Seguiment de la vaga a l'UdG

L'activitat acadèmica s'ha vist notablement afectada als centres docents. A la Facultat de Medicina i a la Facultat d'Infermeria hi ha hagut un 20% d'activitat mentre que a la Facultat de Lletres i la Facultat d'Educació i Psicologia no hi ha hagut activitat. A la resta de centres, s'ha dut a terme entre un 5 i un 15 de l'activitat.Quant al PAS (personal d'administració i serveis) un 70% ha fet vaga

13.44 h - Pressió dels Mossos als manifestants de l'AP-7 i l'N-II

Els que estan protestant estan rebent la pressió per part dels Mossos d'Esquadra que demanen que s'obri la via. Els adverteixen que podrien optar per sancions o treure'ls de la carretera.

13.31 h - Les vies del TAV a Girona segueixen tallades

Els manifestants animen a seguir tallant les vies perquè no passi ningú. Hi ha un flux constant, els que marxen es veuen reemplaçats ràpidament per altres persones que entren a dins. A més, la gent està fent castells i cantant els segadors.

13.22 h - 12.000 persones davant de la seu de la Generalitat a Girona

Unes 12.000 persones, segons la Policia Local, s'han concentrat davant la delegació de la Generalitat a Girona en el marc de la vaga convocada pel sindicat minoritari Intersindical-CSC i moltes d'elles s'han desplaçat des d'allà fins a l'estació del TAV per sumar-se al piquet que manté tallat el trànsit ferroviari.

12.58 h - L'N-II, reoberta a Riudellots

L'N-II a Riudellots s'ha reobert tot i que amb pas de trànsit alternatiu. Segueixen les cues en ambdós sentits.

12.38 h - Reobren per una estona un carril de l'AP-7

A les 12:38 s'ha decidit reobrir un carril després de les negociacions amb els Mossos perquè a un quilòmetre hi havia un autocar amb gent gran. S'ha obert per tornar a tallar. A més, s'han repartit queviures i aigua entre els ocupants, segons informen des del CDR.

12.56 h - Concentració davant de l'estació del TAV

12.11 h - Concentració a Girona per l'alliberament dels exconsellers empresonats

Milers de persones, 12.000 segons l'Ajuntament de Girona, s'han agrupat aquest matí davant de la seu de la Generalitat de Girona en la primera de les concentracions oficials convocada per l'ANC. Una gran part dels assistents llueixen pancartes i cartells per demanar la llibertat dels membres del govern i els 'Jordis'.

12.01 h - Concentració davant l´Ajuntament de Blanes

Diverses persones s´han concentrat aquest dimecres al migdia davant l´Ajuntament de Blanes en resposta a la convocatòria del CDR -Comitè de Defensa de la República-, l´Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. La convocatòria s´ha fet coincidint amb la jornada de mobilització que s´està fent arreu de Catalunya durant tot el dia. La concentració d´aquest migdia l´han encapçalat l´alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de diversos regidors i regidores del consistori. Tanmateix, han participat alguns treballadors i treballadores de l´Ajuntament de Blanes, així com ciutadans i ciutadanes que s´hi ha volgut afegir. Al terme de la concentració, l´alcalde ha recordat que aquest mateix dimecres a les 6 de la tarda se n´ha convocat una segona que tindrà lloc en aquest mateix indret, davant l´edifici consistorial.

11.44 h - Apareix un gran llaç groc a les escales de la catedral de Girona

11.23 h - Els Mossos actuen per reobrir diverses vies tallades per manifestants

Els Mossos d'Esquadra estaven actuant aquest matí per reobrir diverses vies tallades a la circulació en diferents punts de Catalunya per piquets i manifestants per la vaga general. Segons l'última actualització del Servei Català de Trànsit de les 11 hores, a Girona, hi ha cinc trams de carreteres tallats.

11.01 h - Normalitat al mercat setmanal de Salt

10.49 h - 13 quilòmetres de cua a l'N-II

Les retencions a l'N-II arriben als tretze quilòmetres. Els Mossos han estat negociant per intentar que s'obri la via que continua tallada.

10.26 h - Restablerta la circulació a les línies de Rodalies afectades per la presència de manifestants

La circulació dels trens de Rodalies a les línies R1, R3, R4 i R16 ja ha quedat plenament restablerta per la presència de manifestants a la via amb motiu de la vaga general en diferents punts del seu recorregut, tot i que s'acumulen importants retards. Els manifestants han envaït les vies a Mataró i a Blanes, tallant el servei a l'R1, mentre que una altra acció reivindicativa a Montcada Bifurcació ha afectat la circulació a les línies R3 i R4. Aquesta darrera ha patit un tall també a primera hora a Sant Vicenç de Castellet, mentre que a l'R16 s'ha hagut de tallar la via a Ulldecona, tot i que s'ha acabat poc després.

10.20 h - Retards en la línia del TAV Barcelona-Madrid

Renfe ha informat que la línia Barcelona-Madrid no es veu afectada pel tall de les vies a Girona i que a aquesta hora no està prevista la circulació de combois internacionals. No obstant, alguns usuaris, asseguren que, com a mínim un tren procedent de Madrid està aturat a Lleida.

10.20 Els Ports de Barcelona i Tarragona treballen amb normalitat i sense incidències

Els Ports de Barcelona i Tarragona treballen amb normalitat durant la jornada de vaga general d'aquest dimecres a Catalunya. Fonts del Port de Barcelona han explicat a Europa Press que totes les terminals operen sense incidències, encara que si que circulen menys camions en el seu interior pels talls produïts en les carreteres catalanes. Des del Port de Tarragona també han assegurat que tots els sectors estan treballant amb normalitat ja que no hi ha seguiment de la vaga per part dels seus serveis portuaris.

10:18 La CUP crida a la mobilització davant la "repressió de l'Estat" i diu que la vaga és "una eina per alliberar els represaliats"

10:15 - Vaguistes tallen la Diagonal de Barcelona al crit de 'Presos polítics llibertat'

10:13 - ERC i PDeCAT aplaudeixen al Congrés el lapsus de Margarita Robles en veure a Catalunya "la pitjor crisi de la dictadura"

Els diputats d'ERC i del PDeCAT han aplaudit aquest dimecres a la portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles, en el Ple del Congrés després que la diputada i jutge en excedència hagi tingut un lapsus en apuntar que a Catalunya s'està vivint "la pitjor crisi de la dictadura", en lloc de la democràcia.

"Espanya està vivint a Catalunya en els últims 40 anys la pitjor crisi de la dictadura... Perdó, de la democràcia", ha començat Robles durant la pregunta que ha dirigit en la sessió plenària al president del Govern, Mariano Rajoy.

Malgrat la seva ràpida autocorreció, aquest error no ha passat inadvertit per als independentistes catalans, que han celebrat amb aplaudiments les paraules de la dirigent socialista, mentre assentien amb el cap.

10.04 Junqueras demana actuar sense violència "avui també"

El vicepresident cessat de Govern, Oriol Junqueras, ha demanat a través del seu compte de Twitter als catalans actuar sense violència "avui també", coincidint amb la convocatòria d'una vaga general a Catalunya. "Els catalans i catalanes som gent de pau. La nostra causa és la de la raó sense violència. Fem que sigui així sempre. Avui també", ha manifestat en un tuit

10.01 h - L'AP-7 continua tallada

L'autopista a Borrassà continua tallada a l'accés sud amb vehicles que estan aturats des de fa tres hores. Més d'un centenar de persones ocupen la calçada de la carretera i s'hi van sumant ciutadans que s'afegeixen per alguns dels punts on es pot accedir a peu i se sumen a les reivindicacions de "Llibertat presos polítics". Autopistes informa de les retencions per evitar el pas de vehicles però les cues són quilomètriques.

09.59 h - Els passos fronterers de Coll d'Ares (Molló) i de Puigcerdà estan tallats

El pas fronterer de Coll d´Ares a la C-38 està tallat des de les 9 del matí per un centenar de persones, amb suport de cotxes i de tractors. Els responsables del comitè han demanat suport a través de les xarxes socials a Campdevànol i Ripoll. Faran sortides des de la plaça de la Mainada a Campdevànol i a can Guetes de Ripoll. També preveuen habilitar en poca estona un lloc d´informació al casal popular La Metxa de Ripoll. A les 8 de matí, un grup de 400 persones ha tallat el pas fronterer de Puigcerdà. A la Garrotxa no han transcendit incidències. L´ADL Garrotxa està al tall de l´AP-7 a Borrassa.

09.31 - h - Unes dues centes persones tallen l'NII a l'alçada de Borrassà direcció Nord

Els manifestants se situen just a la cruïlla que enllaça amb l'antiga NII a Vilamalla i l'accés a l'autopista a Figueres. Els manifestants van acompanyats de tractors que han arribat amb els aplaudiments dels assistents. Aprofiten ara per fer una botifarrada.

08.58 h - Afectacions a d'altres vies properes a Figueres

Moltes de les carreteres secundàries que comuniquen pobles de l'entorn urbà de Figueres presenten un trànsit intens i s'estan convertint en vies alternatives dels ciutadans per poder accedir a la capital o continuar direcció nord i evitar els talls a l'NII i l'autopista.

08.50 h - L'AP-7, tallada a Borrassà

L'autopista està tallada a Borrassà des de primera hora el que ja ha format llargues cues en els dos sentits de la maxa. Als manifestants se´ls han anat sumant també tractors que anaven arribant entre aplaudiments. Les llargues cues són visibles ja des de Figueres. Des dels diferents ponts que creuen l´autopista els ciutadans s´apropen per observar la via col·lapsada.

{C}{C}{C}

08.49 h - L'A-2, tallada a Riudellots

Des de les 08.40 h, la via resta tallada en el punt d'accés a la C-25.

08.43 h - Els TAV amb destí Girona no han sortit

Els trens que tenien prevista la sortida des de les estacions de Barcelona Sants i Figueres-Vilafant cap a Girona no puguin efectuar el seu trajecte.

08.34 h -Incidències en algunes línies de Rodalies i als FGC

A Rodalies es mantenen els talls a Mataró de l'R1, als quals se li ha afegit un altre a Blanes de la mateixa línia; a Montcada Bifurcació, que afecta les línies R3 i R4; i a Sant Vicenç de Castellet, també a l'R4. Pel que fa l'acció a Ulldecona, que tallava l'R16, ja ha finalitzat i el trànsit ferroviari s'ha restablert.

08.29 h - Centenars de persones segueixen tallant les vies del TAV a Girona

{C}{C}{C}{C}{C}{C}

07.55 h - Manifestants accedeixen a l'estació del TAV a Girona

Un grup d'unes 500 persones talla la línia del TAV a la ciutat de Girona. Els manifestants han accedit a l'estació sobrepassant un cordó policial que hi havia a l'entrada. Minuts més tard s'han posat al mig de la via amb pancartes que reclamen la «llibertat dels presos polítics».

07.46 h - L'AP-7 i l'N-II al seu pas per les comarques gironines, tallades

Diverses carreteres gironines registren talls a causa d´accions de protesta per la vaga general convocada per aquest dimecres. L'AP-7 a Borrassà i l'N-II a Figueres i Vilamalla, estan tallades en ambdós sentits.

07.37 - Talls a l'R1, R3, R4 i R16 de Rodalies per presència de manifestants a la via

Les línies R1, R3, R4 i R16 de Rodalies pateixen aquest dimecres al matí alguns talls per presència de persones a la via arran de la vaga general convocada per a la jornada d'avui. Així, segons la companyia, a l'alçada de Mataró (R1) alguns manifestants han accedit a la via quan passaven pocs minuts de les set del matí i han obligat a interrompre el servei, així com a les línies R3 i R4 amb talls a l'alçada de Montcada Bifurcació. També a l'R4, el servei ha quedat interromput a Sant Vicenç de Castellet per una manifestació, que ha començat poc després de les sis i s'ha allargat una hora. Per últim, l'R16 també està tallada a Ulldecona.

07.34 - La vaga general comença amb una quinzena de talls a carreteres com l'A-2, l'AP-7, la B-20, la B-23, la C-16 i la C-25

La vaga general ha començat aquest dimecres amb una quinzena de talls a diverses carreteres catalanes. Segons dades del Servei Català de Trànsit, l'A-2 es troba tallada en diversos punts com Abrera, Òdena o Sant Joan Despí; l'AP-7 a Vilafrant i Santa Perpètua de Mogoda; la B-20 a Santa Coloma de Gramenet; la B-23 a Sant Just Desvern; la C-16 a l'alçada de Sallent; i la C-25 a Vic. Així mateix, també hi ha hagut talls breus a la C-60 al Túnel de Parpers direcció Granollers, l'N-340 o l'N-II.

La convocatòria de vaga general de la Intersindical ha estat defensada pel sindicat USTEC, majoritari entre els docents, mentre que la CGT ha donat llibertat d'acció a les seves diferents seccions, cosa que ha portat algunes a sumar-se també a l'aturada.

El suport de la USTEC explica en gran part que molts centres d'educació hagin informat ja a les famílies que les escoles i instituts seguiran la vaga i que aplicaran els serveis mínims decretats per la Generalitat.

Les centrals majoritàries, CCOO i UGT, que sumen el 85% dels afiliats sindicals a Catalunya, s'han desmarcat de la convocatòria, per la qual cosa, probablement, aquesta crida tindrà menys eco en el sector industrial. "Que la gent faci el que, d'acord amb els seus principis polítics, cregui convenient, perquè això és més una vaga política que laboral", va dir el secretari general de la UGT Camil Ros a Girona.

Tampoc hi donen suport les patronals. PIMEC considera que la vaga general "no és el mecanisme adequat" per resoldre un conflicte "polític". En la mateixa línia s'expressa Foment del Treball, que ha arribat demanar al TSJC que suspengui la vaga, tot i que aquest ha avalat la seva celebració.

SERVEIS MÍNIMS

El BOE del passat 28 d'octubre publicava una ordre del departament de Treball que recollia els serveis mínims aplicables en l'aturada

Ensenyament

  • Als centres docents públics i privats no universitaris i jardins d'infància hi haurà una persona de l'equip directiu per centre de treball.
  • En ensenyament infantil i primària (3 a 12 anys) hi ha d'haver un docent per cada sis aules
  • En centres d'educació especial un docent cada quatre aules
  • En les llars d'infants, un terç de la plantilla.

Transport

  • A Rodalies i regionals de Renfe s'estableix un servei del 33% durant tot el dia.
  • Al metro de Barcelona i als Ferrocarrils de la Generalitat, es fixa el 50% de les 6.30 h a les 9.30 h, i des de les 17 h a les 20.00 h; la resta del dia i el 25% en les hores vall.
  • La resta de transports de viatgers urbans i interaurbans, incloent les línies d'autobús, un 50% del servei habitual
  • El transport escolar per accedir a centres d'infantil i de primària funcionarà amb normalitat si no hi ha transport públic alternatiu.

No obstant, des de Rodalies, ja han alerta via Twitter que es preveu que els trens circulin amb normalitat. Foment, de qui depenen els trens de mitja distància, no s'ha pronunciat.

Sanitat

  • CAP i centres d'assistència extrahospitalària: Es garantirà l'assistència urgent dins l'horari habitual. El servei es prestearà amb un mínim del 25% de la plantilla
  • Hospitals: Funcionament habitual del servei d'urgències, de les unitats especials (UCI, unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisis, neonatología, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, etc.), i s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent.
  • Transport sanitari: s'haurà de garantir el servei per atendre totes les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment i, específicament, tractaments oncològics, de diálisis i de oxigenoterapia. Igualment, s'haurà de garantir el servei per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu.

TALLS DE CARRETERA

Els convocants, han fet un crida a tothom que simpatitzi amb els motius de l'aturada a participar en les accions que tenen previstes des de primera hora del matí amb l'objectiu d'"aturar el país". És probable, com va passar en l'aturada general del 3 d'octubre, que intentin tallar l'autopista AP-7 i la carretera N-II, els dos principals eixos viaris de les comarques gironines. Durant el 3-O, a les comarques gironines els piquets van tallar una quinzena de carreteres i la línia de tren convencional.

CONCENTRACIONS DE PROTESTA

L'ANC i Òmnium Cultural han convocat dues concentracions coincidint amb l'aturada general. A les 12 del migdia davant les seus de la Generalitat, i a les 6 de la tarda davant els ajuntaments de totes les capitals de comarca.