Tot i que els partits sobiranistes no han arribat a cap acord per concórrer a les eleccions catalanes del 21-D sota un mateix paraigües electoral, sí que avancen les converses per dissenyar una coordinació programàtica, a més d'aliances posteriors als comicis. El PDeCAT i ERC esperen presentar punts en comú en els seus respectius programes electorals, que facin referència a la defensa de les institucions catalanes, al rebuig al 155 i l'exigència de l'alliberament dels polítics i líders sobiranistes empresonats. El PSC ha configurat una llista que inclou antics dirigents d'Unió, així com representants de Societat Civil Catalana. Al PP i Ciutadans no hi ha grans canvis respecte les eleccions de 2015, a diferència de la CUP, que torna a presentar una llista molt renovada. Catalunya en Comú, la nova marca electoral dels comuns també presenta força canvis.

Puigdemont lidera Junts per Catalunya, una llista amb poca presència del PDeCAT

La candidatura que encapçalarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemontcandidatura Carles Puigdemont, per a les eleccions del 21-D s'anomenarà Junts per Catalunya. Així consta també en la llista de les coalicions electorals de la Junta Electoral, on la candidatura té l'abreviació de JuntsxCAT, i on consta que la integren els partits PDeCAT i CDC, amb l'objectiu de poder mantenir les quotes de la campanya electoral per ser qui guanyarà les eleccions catalanes 2017.

El format de la llista resulta insòlit i sense precedents, ja que se sustenta sobre la base de la candidatura plantejada pel PDeCAT però amb prou feines hi ha perfils del partit, perquè els demòcrates van donar a Puigdemont carta blanca per configurar la seva llista "transversal" i plagada de noms independents. A Barcelona, el número dos de la candidatura, difosa per Puigdemont és el ja expresident de la ANC Jordi Sánchez, seguit dels exconsellers Clara Ponsatí (3) i Jordi Turull (4), la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs (5) i els també exmiembres del Govern Josep Rull (6) i Joaquim Forn (7). A Girona, La vicerectora de la Universitat de Girona, Gemma Geis, lidera la llista seguida del exconseller Lluís Puig, ara a Bèlgica, i de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Carles Riera i Natàlia Sànchez, caps de llista de la CUP per Barcelona i Girona

El diputat de la CUP Carles Riera es perfila com el nou cap de llista per BarcelonaCUP Carles Riera per a les eleccions del 21-D, van indicar fonts de l'organització. És militant d'Endavant-Osan, una de les dues organitzacions amb més pes dins la CUP, i té el suport suficient dins l'actual secretariat nacional com per a ser proposat.

Encara que la CUP disposa d'una normativa interna molt estricta que prohibeix als diputats tornar a ser candidats en unes eleccions més d'una legislatura, Riera es beneficia d'una interpretació segons la qual, si no han pogut ocupar l'escó tota la legislatura, poden tornar a les llistes. Riera ocupava el lloc 11 el 2015 i va assumir l'escó l'octubre del 2016 en substitució de Pilar Castillejo i només ha estat diputat un any.

En canvi, a la circumscripció de Girona, Benet Salellas Benet Salellasno podrà repetir com a cap de llista per a les eleccions catalanes 2017 perquè ha estat diputat des del primer dia de legislatura. Segons fonts de la CUP, la llista no està ni molt menys tancada, a l'espera dels possibles noms que s'incorporin i que vol ser el més àmplia possible. Amb tot, segons fonts consultades, un dels noms que es perfilen és el de Natàlia Sànchez, portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Figueres i membre del Secretariat Nacional com a possible cap de llista. Sànchez va anar a les llistes del 2015 com a suplent.

Jean Castel repetirà com a candidat de Ciutadans per Girona el 21-D

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va anunciar ahir que les llistes per a les eleccions del 21D mantenen els caps de llista de les quatre demarcacions. Així, a Girona, repetirà com a candidat Jean Castel, actual portaveu provincial de CsJean Castel.

El 2015, Ciutadans va ser el segon partit dels que es presentaven amb més escons per darrere de JxSí. Llavors, Jean Castel Castel ja va encapçalar la llista i van obtenir dos històrics diputats. Serà el tercer cop que ho faci al capdavant i aspira a repetir com a diputat per segona vegada. És l'home de Ciutadans a Girona i el seu paper a la cambra ha estat destacat presidint la comissió «Vidal» i la comissió d'afers institucionals (CAI) on van intervenir els senadors designats pel Parlament arran de l'aplicació del 155.

Inés Arrimadas, va defensar que vol ser «la presidenta de tots els catalans, també dels que són independentistes». Arrimadas va assegurar que és l'hora de «superar» el procés: «Prou fractura social a Catalunya! El nostre cor és tan gran que ens hi caben les tres banderes: la catalana, l'espanyola i l'europea», va dir en referència al logo de la formació taronja de Ciutadans

La consellera cessada i empresonada Dolors Bassa, cap de llista d'ERC

La llista d'ERC a les comarques gironines per a les eleccions catalanes 2017 incorporarà, igual que en la resta de demarcacionsa llista d'ERC a les comarques gironines per a les eleccions catalanes 2017, candidats independents, del Moviment d'Esquerres (MES) i Avancem, formacions sorgides com a alternativa al PSC. A les comarques gironines, oficialment només es coneixen quatre noms de la candidatura d'Esquerra per al 21-D. La llista l'encapçalarà la consellera cessada, i actualment a la presó, Dolors Bassa. Tindrà com a número 2 al fins ara diputat i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent i com a número tres a Anna Caula. A Barcelona, el líder serà Oriol Junqueras.

Els comuns no volen llista unitària per al 21D i proposen Domènech de candidat

L'exsecretari general de CCOO Catalunya Joan Carles Gallego, la cineasta i guionista Mar Coll i l'exportaveu del sindicat educatiu USTEC Rosa Cañadell són tres dels noms destacats a la llista de Catalunya en Comú. La candidatura ha volgut donar un pes especial als noms independents, i l'encapçalen l'historiador i activista Xavier Domènech i la filòloga catalana Elisenda Alamany. La número tres serà la periodista i fotògrafa Jèssica Albiach. La llista la tanquen el periodista Jaume Barberà i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi apareixen la lluitadora antifranquista Maria Salvo, el politòleg Vicenç Navarro o el periodista Josep Maria Balcells

Els caps de llista per Lleida, Tarragona i Girona són Sara Vilà, Yolanda López i Llorenç Planagumà respectivament. Vilà és filòsofa i activista especialitzada en migracions. És senadora des de gener del 2016.López és administrativa comptable i es va introduir al món de la política el 2014. A les darreres eleccions generals va ser candidata per Tarragona d'En Comú Podem. Finalment, Planagumà és geògraf i expert en participació i mediació científica, geologia, vulcanisme, sostenibilitat i educació ambiental. Entre d'altres, va liderar les mobilitzacions contra el fracking a Catalunya.

Rafel Bruguera repetirà com a candidat del PSC per Girona

El Consell Nacional del PSC ha ratificat les candidatures de les quatre demarcacions per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre. Mentre a Barcelona la llista estarà encapçalada pel líder del PSC, Miquel Iceta, a les comarques gironines el número 1 serà Rafel Bruguera, que repetirà com a candidatRafel Bruguera a les eleccions catalanes del 2017. Per darrere de Bruguera hi haurà l'exdirigent d'Unió Montse Surroca i el regidor de Figueres Pere Casellas.

En les eleccions de 2015, Bruguera ja va encapçalar la llista després de guanyar unes ajustades primàries contra Maite Guerrero. Era la primera vegada que el PSC escollia els caps de llista (també al Congrés dels Diputats) en un procés de primàries.

En aquesta ocasió, a causa de la limitació en el temps per la inesperada convocatòria electoral, el procés de primàries no ha pogut ser l'habitual i s'ha optat per un sistema simplificat amb propostes de les agrupacions que s'han acabat ratificant al Consell.

Maria Àngels Olmedo, de Figueres, serà la candidata del PP per Girona

La portaveu popular a l'Ajuntament de Girona, Concepció Veray, anirà de 9 a la llista de Barcelona. El Partit Popular català va anunciar les candidatures per a les pròximes eleccions al Parlament del 21 de desembre. En el cas de Girona, el PP va anunciar els dos primers noms. La cap de llista per a les eleccions catalanes del 21D serà Maria Àngels Olmedo Delestal,eleccions catalanes del 21DMaria Àngels Olmedo Delestal, portaveu del PP a l'Ajuntament de Figueres des del 2011. Olmedo té 59 anys, és nascuda a Figueres, està casada i té cinc fills. També és secretària d'Àrea de Política Social i Família del PPC de Girona des del 2012. A Barcelona, el candidat serà Xavier García-Albiol.

A Olmedo, l'acompanyarà com a número dos Josep Maria Angelats Fàbregas. Nascut a Girona, té 54 anys, casat i amb dos fills, és funcionari de l'Administració de Justícia des del 1982, president de la Junta Local del PP de Salt des del 2013 i vicesecretari de política municipal del PPC de Girona des del 2013.