El director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, ha sol·licitat comparèixer al Congrés per explicar si ha existit cap relació entre persones d'aquest organisme i l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona aquest estiu. Fonts de l'Executiu van informar ahir que Sanz Roldán havia fet aquesta sol·licitud a petició pròpia per donar explicacions davant la Comissió de Despeses Reservades de la cambra alta sobre aquests possibles contactes entre el CNI i l'imam de Ripoll, el 2014, quan era a la presó a Castelló.

Les mateixes fonts van precisar que, si s'haguessin produït aquests contactes, el director del CNI donarà explicacions de quan es van donar i els seus possibles efectes.

La petició de Sanz Roldán es produeix després que fonts oficials del CNI admetessin divendres que van mantenir aquests contactes igual que en van tenir d'altres Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, dins dels protocols habituals d'actuació.

L'imam estava complint una condemna a la presó de Castelló el 2014 per delictes relacionats amb el narcotràfic i llavors se'l va relacionar amb possibles vincles amb gihadistes. Per això, els serveis secrets van entrar en contacte amb l'imam, que va entrar a la presó de Castelló el 2010 i la va abandonar el 2014.

L'imam de Ripoll, mort en l'explosió d'Alcanar relacionada amb els gihadistes dels atemptats de Catalunya, va ser sotmès a un seguiment durant la seva estada a la presó -fins a l'any 2012- després del qual es va concloure que en aquell moment no estava radicalitzat.