La candidata de Ciutadans (Cs) a les eleccions del 21-D, Inés Arrimadas, va assegurar ahir des de Brussel·les que «si surten els números» després dels comicis la formació demanarà el suport del PSC per formar «un govern alternatiu». «Si les eleccions donen per poder fer una alternativa, demanaré el suport dels socialistes perquè tindran molt difícil explicar als seus votants que vulguin tornar a pactar amb els partits que volen separar Catalunya de la resta d'Espanya», va assegurar.

Preguntada per les declaracions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que va anticipar que el PSC no donaria suport a un govern d'Arrimadas, la candidata de Ciutadans va assenyalar que els socialistes haurien de deixar de pensar en «vots i cadires» i intentar proposar una alternativa de govern que no vulgui «trencar més la convivència». «La situació a Catalunya és molt greu i tindran difícil dir que prefereixen seguir allargant el procés abans que donar suport a un partit net, constitucionalista i de centre», va afegir. En aquest sentit, la líder de Cs va recordar que «gràcies a la responsabilitat» del seu partit els socialistes han pogut governar en altres parts de l'Estat, com a Andalusia.

Arrimadas va afirmar que des de Ciutadans treballaran «molt dur» perquè hi hagi un altre Govern i va posar de manifest la necessitat que també hi hagi «un nou interlocutor» per dialogar amb tots els catalans però també que treballi «colze a colze» amb les institucions europees. En aquest sentit, va remarcar que si és escollida presidenta de la Generalitat «es deixaran de perdre oportunitats». «Espero que la pèrdua de l'Agència Europea del Medicament sigui l'última oportunitat perduda del govern separatista», va lamentar Arrimadas.

Segons va defensar la candidata de Cs en roda de premsa a Brussel·les, on va mantenir reunions amb responsables d'ALDE (el partit liberal europeu on s'integren Ciutadans però també el PDeCAT), ni Catalunya ni Europa «poden permetre's» allargar més «una situació d'incertesa». Com ja va fer dimecres, la líder de Ciutadans va advertir que si tornen a governar els independentistes «seguiran fent el mateix». «No crec que canviin d'objectiu».

La presidenta del partit taronja va expressar que si governa respectarà «a tots els catalans» i va retreure, en aquest sentit, missatges rebuts des de l'independentisme. «L'anterior govern ens ha dit als no independentistes traïdors, súbdits i Forcadell va dir públicament que els nostres votants no eren poble de Catalunya», va exposar. Alhora, també va criticar que l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert l'hagi «convidat a marxar» de Catalunya.

Preguntada per la posició del seu partit sobre si ha de continuar o no la intervenció de les finances de la Generalitat després de les eleccions al Parlament, Arrimadas va recordar que el suport de Ciutadans a l'aplicació del 155 va tenir com a requisit la convocatòria «immediata» d'eleccions. «Volem que després de les eleccions hi hagi un govern que respecti tots els catalans i, si això passa, l'aplicació de la Constitució deixarà de tenir sentit», va sentenciar.

Declaracions de Sánchez i Iceta

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, que assistirà almenys en sis ocasions a actes del PSC durant la campanya a les eleccions del 21D, havia asegurat ahir en una entrevista a TVE que «el PSC no farà president cap formació ni candidat que abraci l'independentisme», i tampoc»opcions polítiques de dretes», va dir. També el líder del PSC, Miquel Iceta va assegurar que el seu partit «no premiarà» els qui han portat Catalunya «a la vora del precipici» i, per això, no farà president ni un candidat independentista ni un «de dretes», incloent-hi Ciutadans, perquè és «soci preferent» del PP.

El PP estira les orelles a Cs i PSC

Mentrestant, el secretari general del PP Català, Santi Rodríguez, va retreure a Arrimadas i Iceta que estiguin més preocupats en «debats de cadires», en lloc de mobilitzar la ciutadania per «fer fora» l'independentisme de la Generalitat a les eleccions del 21-D.

Rodríguez va deixar clar que l'única persona en la qual ell pensa com a president és el candidat del PPC, Xavier García Albiol, encara que caldrà esperar-se a després del 21-D per veure «quines combinacions són les possibles». «Crec que en aquests moments és mal assumpte centrar el debat en qui ocupa les cadires. El debat ha d'estar a mobilitzar els ciutadans per fer fora aquells que han portat Catalunya a aquesta situació de crisi i tensió política, social i econòmica», va assegurar Rodríguez.

Per la seva part, el líder del PPC i candidat d'aquest partit a la Generalitat, Xavier García Albiol, prefereix una repetició d'eleccions a Catalunya abans que el PSC de Miquel Iceta es presti a pactar amb ERC i En Comú Podem, i no descarta que aquests segons comicis s'acabin produint.

En una trobada informal amb periodistes a Madrid, Albiol es va mostrar ahir convençut que «la prioritat» de Miquel Iceta és assolir aquest pacte amb la coalició «els comuns» i Podem i amb una Esquerra que abandoni la unilateralitat i renunciï a buscar de forma ràpida l'independentisme, perquè és on el líder del PSC «se sent més còmode», va assegurar Albiol.