Els treballadors de la Generalitat denuncien que l'aplicació del 155 «bloqueja l'activitat ordinària» i ha suposat un «atac directe» contra ells, perquè vulnera els seus drets laborals i els deixa dins la «incertesa legal».

En un manifest, critiquen que la intervenció de l'Estat damunt l'autogovern afecta «l'execució de programes i activitats» que són competència de la Generalitat i «té greus conseqüències en la prestació de serveis a la ciutadania». Entre d'altres, els treballadors asseguren que ara se'ls demana enviar escrits en castellà, fer informes «diaris i mensuals» del seu dia a dia o que la intervenció de les finances provoca retards als proveïdors i endarrereix el pagament de subvencions. Ara, estan recollint tots aquests greuges -a través de la plataforma Servidors.cat- i els faran públics a finals d'any.

Nova protesta

Ahir, els empleats públics de la Generalitat es van tornar a concentrar arreu del país per demanar «la llibertat immediata dels presos polítics». A Girona, més de 300 persones es van aplegar davant la Delegació del Govern.

A Girona, molts portaven cartells amb el lema «Llibertat presos polítics» o amb el número 155 tatxat. El manifest unànime que es va llegir durant les protestes recull que els treballadors reconeixen «l'autoritat i legitimitat» de Carles Puigdemont, del seu Govern i de les institucions «que emanen del Parlament escollit democràticament el 27 de setembre del 2015».

Rebuig «categòric»

A l'escrit, els empleats públics rebutgen «categòricament» tant la intervenció de les finances com l'aplicació del 155, que ha permès a l'Estat «prendre el control» de l'Administració pública catalana. Consideren que haver tirat endavant l'article de la Constitució s'ha traduït en un «atac directe» cap a ells.

«És una clara vulneració dels nostres drets laborals atès que modifica la cadena de comandament, ens deixa en una situació d'incertesa legal i bloqueja l'activitat ordinària de la Generalitat, subratlla el manifest. Els treballadors critiquen que el 155 «afecta el conjunt de la ciutadania i ja està tenint efectes directes en l'execució de programes i activitats», a més d'afectar el dia a dia de l'Administració.