Els exconsellers d'ERC empresonats s'han negat aquest divendres a contestar a les preguntes de la Fiscalia en les seves compareixences davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè decideixi si els manté a la presó preventiva.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els exconsellers d'Exteriors, Justícia i Treball Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa han comparegut ja davant del jutge del Suprem Pablo Llarena, que els investiga per rebel·lió.

La compareixença d'avui se celebra a petició dels exconsellers d'ERC i PDeCaT empresonats, així com dels líders de les entitats independentistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que han demanat a Llarena que els deixi en llibertat provisional mitjançant uns escrits en els quals manifesten acceptar l'article 155 de la Constitució i apostar en un futur pel "diàleg" dins de la Constitució.

Els exconsellers d'ERC -defensats pel lletrat Andreu Van den Eynde- han coincidit a acollir-se al seu dret a no contestar les preguntes de la Fiscalia, a diferència dels exconsellers de Presidència i Territori Jordi Turull i Josep Rull, que no han objectat a respondre al ministeri públic.

Segons les mateixes fonts, fins que no finalitzin les compareixença dels exconsellers davant el Suprem, no està previst que la Fiscalia aclareixi si sol·licita un canvi en la situació personal dels investigats o es pronuncia a favor que segueixin a la presó preventiva.

Fonts jurídiques han apunten que, en principi, el ministeri públic té previst demanar que els exconsellers segueixin a la presó, a menys que verbalitzin una renúncia clara i expressa a la via unilateral a la independència.