L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) tenia entre 20.000 i 30.000 voluntaris preparats per provocar la caiguda de la Borsa i disparar els interessos del deute espanyol per cridar l'atenció d'Europa, ha dit al diari "Le Monde" un dirigent d'aquesta entitat independentista que ha demanat l'anonimat.

El vespertí francès inclou aquesta informació en la seva edició de l'1 de desembre dins d'un extens reportatge consagrat a la crisi catalana, en coincidència amb el mes que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont porta a Brussel·les.

Puigdemont i quatre dels seus exconsellers se'n van anar a la capital belga després del cessament de la seva administració, a final d'octubre, després de l'entrada en vigor de l'article 155 de la Constitució, impulsat pel Govern espanyol a conseqüència del referèndum il·legal de Catalunya de l'1 d'octubre que portarà a les eleccions catalanes del proper 21D.

"Le Monde" cita un "responsable" de l'ANC, que va demanar l'anonimat i que diu que "el pla era resistir. Teníem suficients Mossos del nostre costat per formar un cos d'elit armat de 200 agents, amb una reserva de 2.000 a 3.000 addicionals."

"Teníem pensat un pla per provocar la caiguda de la Borsa i fer pujar les taxes d'interès del deute espanyol perquè Europa i Madrid reaccionessin", assenyala la font.

Per a aquest pla, afegeix, l'ANC "podia comptar amb entre 20.000 i 30.000 voluntaris per portar-lo a terme amb èxit".

El mateix reportatge recull el desconcert entre els independentistes una vegada que es declara la independència unilateralment, el passat 27 d'octubre.

"Vam pensar que després de declarar la independència la policia vindria a arrestar-nos (al Parlament català) i llavors nosaltres ens hauríem tancat" allà, va explicar, de la seva banda, a "Le Monde" Joan Ramón Casals, diputat del PeDeCat en el dissolt legislatiu català.