El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, va fer ahir una defensa contundent de l'escola catalana i del model d'immersió lingüística en afirmar que «el que no va poder vèncer el franquisme no ho farà el front de 155». En una videoconferència des de Brussel·les, en l'acte de la candidatura de suport al model d'escola catalana a l'Escola Industrial de Barcelona,el president destituït per l'article 155 va afirmar que l'educació a Catalunya «no ha fallat mai».

Va carregar contra els tres partits que han adonat suport al 155, i va constatar que el partit que lidera Miquel Iceta ha «abandonat» el catalanisme.

Va advertir de quina Catalunya hi haurà si les tres forces constitucionalistes guanyen el 21-D: «Dividida, sense llibertats, amb l'escola intervinguda i segregada i amb el català marginat». Així mateix, Puigdemont va asseverar que qui vol «adoctrinar» i «controlar» els mestres són, precisament, «els partits del 155».

Va interpel·lar els candidats del PSC, Cs, i el PPC, Xavier García Albiol, per preguntar-los si no els «cau la cara de vergonya» després de dir «tantes mentides» sobre el model d'immersió lingüística. «L'escola catalana és un espai de llibertat, ningú no la podrà engarjolar»,va defensar.Per tot això, va demanar que la ciutadania triï en les eleccions el 21-D si vol una Catalunya «en colors» o bé una Espanya «en blanc i negre», representada pel bloc de l155.

Clara Ponsatí, per la seva banda, va reiterar que si l'escola catalana va «sobreviure» al franquisme el bloc constitucionalista no podrà aturar-la tampoc ara.

«Sou realment la base de les nostres conviccions i llibertats», va dir, dirigint-se als professionals docents.