La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que han estat «Mariano Rajoy i el PP» els que han fet que «avui per avui ERC, Junts per Catalunya i la resta dels independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats», i va demanar el vot pel Partit Popular per «seguir liquidant l'independentisme» i «confirmar» les actuacions que s'han dut a terme d'ençà de l'aplicació del 155 i la destitució del Govern. Sáenz de Santamaría fer aquestes manifestacions en un dinar electoral a Girona en el qual van participar també el candidat a les eleccions del 21-D, Xavier García Albiol, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro.

La vicepresidenta va irrompre de nou a la campanya del PP per reclamar el vot dels constitucionalistes a la seva opció, i ho va fer recordant que, a diferència d'altres formacions, han estat el PP i el Govern de Mariano Rajoy els que van aprovar el 155 i els que estan «desmuntant les estructures d'Estat» i «aixecant la persiana de la Generalitat cada dia». Allò important, va dir la vicepresidenta, no són els discursos, sinó «l'èpica» de «governar molt bé».

En aquest marc, i després del dinar amb militants del PP a Girona, Sáenz de Santamaría va ironitzar sobre el fet que des de divendres «el Diplocat ja no es diu Diplocat, sinó Diplocat en liquidació», i va atribuir a l'acció del govern de Mariano Rajoy el fet que «per primera vegada» les enquestes apunten que els independentistes poden deixar de sumar majoria absoluta.

«Qui ha fet que avui per avui ERC, Junts per Catalunya i la resta dels independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats? Mariano Rajoy i el PP. Qui ha fet que la Generalitat no estigui al servei de l'independentisme i ha tancat les ambaixades? Mariano Rajoy i el PP», va afirmar Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta va assegurar també que el programa de l'independentisme era «la moleskine negra de Jové», en referència als documents que la Guàrdia Civil va confiscar a l'exnúmero dos de la Conselleria d'Economia, Josep Maria Jové. Segons va apuntar, la informació posa de manifest que el full de ruta independentista era «mentir a tothom», «incomplir les promeses» i «triturar la llibertat».

«Pensaven que podrien fer el que volguessin», però «han topat amb Rajoy i amb el PP», va afirmar la vicepresidenta, que es va preguntar si els independentistes «es pensaven que l'Estat de Dret no funcionava a Espanya i que podrien utilitzar en el seu propi benefici la Generalitat».

«Fre» als independentistes

En aquest sentit, va assegurar que el govern de Rajoy ha «posat fre» al full de ruta independentista, però creu que cal «confirmar tot el que hem fet aquestes setmanes». Per això va demanar als votants constitucionalistes de Girona que votin la seva formació i no altres, tot i que no va fer referència a Ciutadans, per evitar que els seus vots es perdin fruit de la llei electoral, que podria decantar un escó entre el PP i la CUP.

Segons Sáenz de Santamaría, el vot pel PP a Girona «val doble: perquè guanyi el PP i perquè perdi la CUP». «A vegades volem votar una cosa i acabem donant l'escó a la pitjor opció, que és la CUP o els independentistes», va dir en referència a aquesta qüestió, però va subratllar que «el que vota el PP sap que el seu vot va al PP, mentre que el que no posa la papereta del PP no sap si el seu vot al final servirà per a la CUP».

A l'acte hi va ser present també el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, encarregat de la gestió del 155, que es va aixecar per saludar els militants del PPC quan va ser presentat.