El cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont, va constatar que des de la presó no podria defensar la Generalitat i el mandat dels ciutadans. «Estic preparat per defensar la institució i el mandat de les urnes. Per a mi això és més important. Estic a Brussel·les per poder continuar defensant això. Des de la presó no només no ho podria fer, sinó que seria una pèssima notícia per a la democràcia espanyola», va afirmar en una entrevista a l´agència de notícies Reuters.

Puigdemont va dir que vol tornar a Catalunya i que seria una bona notícia per a Catalunya i per a Espanya que la democràcia espanyola «restituís la legalitat democràtica que el govern va interrompre». Va demanar acabar amb la «contradicció» que suposa que ell es pugui presentar a unes eleccions apostant per la independència, que l´independentisme les guanyi i després que ell pugui anar a la presó «per fer possible el compromís electoral».

En aquest sentit, va indicar que ell està preparat per defensar la Generalitat i el mandat de les urnes, i ho pot continuar fent des de Brussel·les però no des de la presó. A més, el seu empresonament «tampoc ajudaria a arreglar les coses» i va instar a escoltar el mandat «clar» del poble català.

Pel que fa al paper de Felip VI, va tornar a criticar que «prengués part» per la postura del govern espanyol. Segons ell, «va preferir ser el monarca del 155» i per tant «s´ha autoexclós d´una solució futura». En tot cas, va afegir que diumenge té una oportunitat de «començar la rectificació» a través del tradicional missatge de Nadal.

La situació de Puigdemont també la va comentar ahir el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, que va descartar que pugui ser investit des de Brussel·les. Segons va dir, només es pot recollir l´acta de diputat a distància, però no participar en els debats parlamentaris, inclosa la investidura. «L´única opció que té Puigdemont és tornar», va afegir. I si torna, segons ell, serà detingut i empresonat incondicionalment, i més veient l´actitud que està mostrant la justícia espanyola últimament, que ha demostrat que «no afluixa».

Alonso-Cuevillas va opinar a Rac1 i Catalunya Ràdio que Puigdemont haurà de valorar si «paga la pena» tornar, «és una decisió política». A més, en retrospectiva, va dir que la decisió de marxar a Brussel·les va ser «encertada», ja que li ha permès evitar la presó, fer campanya, quedar segona força i internacionalitzar el conflicte.

Artadi es descarta com a presidenta

D´altra banda, JxCat no es planteja cap altre candidat alternatiu a ser investit que Puigdemont, va dir la cap de campanya i 10 de la llista, Elsa Artadi, que es va descartar ella mateixa com a presidenciable. «I tant. Jo m´he presentat per restituir el president i el govern legítim, amb cap altre objectiu», va respondre a Rac1. En preguntar-li si es plantegen una investidura a distància, va dir que estudien tots els escenaris perquè Puigdemont sigui president. «Hem de veure amb la normativa i amb el diàleg que volem tenir amb el Govern espanyol i amb les diferents forces com podem fer possible la voluntat del poble català», va dir.

Alhora, va relatar que han començat els contactes telefònics amb els altres grups independentistes i «hi ha molt bona voluntat» per veure´s i parlar i, amb ERC ja s´està començant a concretar quan es trobaran i quines persones participaran en les reunions.

De fet, ahir la secretària general d´ERC, Marta Rovira, va visitar Oriol Junqueras a la presó per avaluar els resultats del 21-D i parlar de les negociacions per a la investidura. Junqueras s´hauria mostrat satisfet pels resultats i pel fet que es revalidi el mandat independentista. També haurien comentat la situació d´alguns dels diputats electes, a la presó o a Brussel·les.

Finalment, sobre el futur de JxCat, Artadi va indicar que es tracta d´una candidatura diversa i que ara es constituirà com a grup parlamentari «autònom que ha de prendre les decisions com a tal». «No és una marca de ningú. JxCat és de JxCat», va sentenciar.