La possible investidura del cap de llista de JuntsxCat i president destituït, Carles Puigdemont, està centrant les negociacions que han iniciat aquest dimecres JuntsxCat, ERC i la CUP per abordar la composició de la nova Mesa del Parlament i el futur Govern.

JuntsxCat ho condiciona tot al fet que Puigdemont sigui investit president; ERC exigeix que concreti com s'efectuaria una operació així, tenint en compte que està a Bèlgica; i la CUP reivindica que segueix sent el líder legítim de l'Executiu, han explicat a Europa Press diverses fonts independentistes.

La primera decisió que han de prendre els grups és qui presidirà el Parlament i qui conformarà la resta de la Mesa: JuntsxCat vol que Carme Forcadell (ERC) repeteixi com a presidenta, mentre que els republicans insisteixen que, abans de negociar aquest capítol, cal saber si Puigdemont tornarà.

Fonts republicanes assenyalen que "no es pot fer una Mesa sense tenir president" i en això s'estan centrant els primers contactes que han tingut els grups independentistes.

Precisament aquest dimecres, aprofitant que hi havia una reunió de la Diputació Permanent del Parlament, JuntsxCat i la CUP s'han reunit en la Cambra per primera vegada després de les eleccions del 21 de desembre per mantenir una "primera presa de contacte" sobre la configuració de la Mesa.

Carme Forcadell i Carles Mundó

Fonts de JuntsxCat assenyalen que la seva voluntat és que Forcadell repeteixi al capdavant de la Mesa, ja que la consideren la presidenta legítima, però apunten que els republicans sopesen el nom de l'exconseller Carles Mundó (ERC), segons JuntsxCat.

Forcadell es va referir aquest dilluns a la possibilitat de tornar a presidir la Cambra, en preguntar-se-li si ella vol seguir en el càrrec, encara que només va dir: "És una decisió personal que prendré quan sigui el moment".

La trobada d'aquest dimecres ha tingut lloc en una de les sales de la Cambra: per part de JuntsxCat han assistit Jordi Turull, Josep Rull, Eduard Pujol, Elsa Artadi i Albert Batet, mentre que dels 'cupaires' han participat Carles Riera, Natàlia Sànchez i Núria Gibert.

Marta Rovira, en segon pla

En paral·lel, ERC ha celebrat la primera reunió de grup amb els nous diputats triats en les eleccions del 21-D, si bé no hi ha assistit la secretària general del partit, Marta Rovira.

Fonts sobiranistes han explicat que, de moment, Rovira està tenint un paper secundari: no va assistir a la tradicional ofrena floral que el partit fa per Nadal en la tomba de l'expresident Francesc Macià i tampoc a la trobada d'aquest dimecres en la Cambra.