Les empreses que han fugit de Catalunya des de l'1-O es compten per milers. Tanmateix, la mudança no només s'ha produït en una única direcció.

Un total de 173 empreses de fora de Catalunya ha traslladat la seva seu al principat des de la celebració del referèndum independentista, segons dades del Col·legi de Registradors Mercantils d'Espanya. Només a l'octubre van ser 78 les societats que es van instal·lar a Catalunya; 40 al novembre i 55 en el que va de desembre. El dimecres 27 es va registrar un moviment en aquesta línia.

Tot i això, el balanç encara és enormement desfavorable. Un total de 3.188 empreses va traslladar la seva seu social des de Catalunya a altres regions d'Espanya entre el 2 d'octubre i el 28 de desembre, registrant-se en aquest últim dia 16 trasllats, quatre més que el dia anterior.

Durant la jornada electoral a la regió catalana celebrada el 21 de desembre van ser 19 empreses les que es van mudar a altres punts de la geografia espanyola, una de les xifres més baixes registrades des de la celebració del referèndum independentista de l'1-O, mentre que el dia posterior van créixer lleugerament els trasllats, fins el 21, per tornar a caure el dia 27 fins als 12. Amb les 16 sortides del dia 28, les empreses que han traslladat la seva seu des de les eleccions a Catalunya sumen un total de 68.

Menys moviments

Els dies amb menys moviments en aquest sentit van ser el dilluns 18 de desembre, amb només 11; el dimecres 27, amb 12 sortides, i el dijous 28, amb 16. Per contra, els dies amb el nombre més gran de canvis de seu van ser el 19 d'octubre, amb 268 companyies; el 9 d'octubre, amb 212 entitats, i el dia 10 d'octubre, amb 177 empreses.

Així, els nivells registrats en el que va de desembre continuen molt per sota de les anotades en els dos mesos previs.

A falta conèixer les dades de l'últim dia laborable de l'any, s'acumulen 318 canvis de seu social, enfront dels 894 de novembre i els 1.982 trasllats del mes d'octubre.