El últims agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplaçats a Catalunya en motiu de la denominada operació Copèrnic van abandonar ahir els seus allotjaments, després de quatre mesos en territori català.

D'aquesta manera ha culminat la retirada gradual d'aquest contingent policial, que va arribar a xifrar-se extraoficialment en gairebé 20.000 agents, la majoria antidisturbis, desplaçats a diversos punts de Catalunya com a reforç per impedir el referèndum independentista del passat 1 d'octubre. Dos dels vaixells creuers que els han allotjat a Barcelona, el GNV Azzurra i el Rhapsody, salparan avui i el dimarts, segons han confirmat fonts del port de Barcelona, mentre que el tercer, Moby Dada, que va ser batejat amb el sobrenom de Piolín pels dibuixos del personatge que el decoraven, ja va abandonar el port el passat 16 de desembre.

El desplegament policial va suscitar polèmica per l'actuació d'alguns hotels de Calella i Pineda de Mar que allotjaven a efectius policials i que després de la pressió exercida per alcaldes o regidors van instar als agents a abandonar les seves instal·lacions després de l'actuació de les forces de seguretat durant el referèndum.

Centenars de ciutadans es van concentrar davant els establiments hotelers per demanar la marxa dels agents antidisturbis després de les càrregues policials que van deixar un miler de ferits.

Les situació dels efectius a Catalunya ha ocasionat diverses protestes per part dels sindicats de la Policia Nacional, que van retreure que els agents que estaven en els vaixells es trobaven allotjats en «condicions d'habitabilitat indignes». Les últimes crítiques van girar entorn al sopar de la Nit de Nadal, quan alguns agents van compartir imatges del menú amb dures crítiques dirigides a Interior.

El ministre Juan Ignacio Zodio, va justificar la fi del reforç policial per la «recuperació de la normalitat institucional i la convivència» després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la convocatòria d'eleccions.