La independència de Catalunya era el cinquè problema nacional al tancament de 2017, abans de les eleccions del 21 de desembre, però la preocupació que generava entre els espanyols va caure vuit punts al desembre, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent a aquest mes. L'enquesta també reflecteix un increment de la preocupació per la classe política, que torna a figurar a la tercera plaça de la llista amb una pujada respecte el mes anterior i alhora que marca rècord de l'any.

L'estudi, fet públic ahir, es basa en un total de 2.476 entrevistes personals i domiciliàries realitzades en 253 municipis de 50 províncies entre els dies 1 i 10 de desembre, i té un marge d'error de més o menys el 2%.

L'atur continua liderant la relació de problemes nacionals amb un 66,8% d'esments, 6,8 punts menys que a l'inici del 2017. En segon lloc, amb un 31,7%, repeteix la preocupació per la corrupció i el frau, que només s'anota un descens de dos punts respecte a gener.

La classe política en general ocupa la tercera plaça, amb 28,5%, el seu rècord de l'any, més de cinc punts per sobre del 23,5% amb el qual havia estrenat 2017, mentre que la quarta inquietud nacional la provoquen els problemes econòmics, que al desembre van sumar un 22,9% d'esments, 2,3 punts menys que gener.

Ja a la cinquena plaça apareix la independència de Catalunya, que cedeix un lloc respecte a novembre. Coincidint amb l'arrencada de la campanya electoral per a les eleccions del 21 de desembre i la sortida de presó de sis exconsellers, aquesta qüestió era citada com un problema en el 16,7% dels qüestionaris, 7,9 punts menys que en el mes anterior.

La diferència pel que fa a octubre, just després de la celebració del referèndum independentista però abans de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, és de 12,3 punts. En concret, en el baròmetre d'octubre, la independència de Catalunya va ser citada en un 29% dels qüestionaris, el seu rècord fins avui.